Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Egypte
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen EgypteWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Met een reisgids over Egypte ga je goed voorbereid op vakantie. Kom meer te weten over je reisbestemming zoals de Soennitisch-Islamitische bevolking, de Arabische en Koptische cultuur, klimaat, de lokale keuken en de vele bezienswaardigheden. Een goede reisgids met nuttige informatie en praktische tips is vooral tijdens de vakantie onmisbaar.


Reisgidsen Landkaarten

Header
Luxor "al-Uqsor"
Een bezoek aan Luxor betekent eeuwen terug in de tijd toen Luxor nog Thebe heette en de hoofdstad van het Oude Egypte was. Thebe was een handelsstad en daardoor een welvarende stad totdat het werd geplunderd en er niet veel meer dan ruïnes overbleven waar het huidige Luxor op is gebouwd. Nergens in Egypte zijn er nog zoveel monumenten, tempels en graven te zien. Ze trekken dan ook zowel toeristen als archeologen. De Corniche el-Nil is een met palmbomen omgeven boulevard langs de Nijl. Hier liggen veel hotels en zie je koetsjes af en aan rijden. Luxor is een echte toeristenstad en vaak het vertrekpunt van de meeste Nijlcruises. Ook is het mogelijk per trein naar Caïro of Aswan te reizen of per vliegtuig vanaf het internationale vliegveld. Luxor is te verdelen in de oostoever (het land der levenden) en de westoever (het land der doden). Sinds 1979 staan Thebe en de necropolis op de Werelderfgoedlijst.
Oostoever
Aan de oostoever zijn veel tempels te zien, ter verering van de farao's en de goden.
Tempel van Luxor
De tempel ligt In het centrum van de stad en is nog zeer goed bewaard gebleven. Amonhotep III is met de bouw begonnen ter ere van de 3 goden Amon, Moet en Chonsoe. De tempel werd later door Ramses II uitgebreid. Bij de ingang staan 2 grote beelden van Ramses II en een granieten obelisk van 25 m hoog. Het complex omvat o.a. pylonen, zuilengalerijen, beelden, obelisken, altaren, een Hypostyle zaal (grote zuilenzaal) en een heiligdom. Tijdens restauraties was het noodzakelijk het dorp af te breken maar de Abu al-Haggag Moskee moest blijven staan. De Sfinxen Allee (Dromos) verbond de Tempels van Karnak met de Luxor tempel en is ca. 2½ km lang. Aan de westkant zijn 34 sfinxen en aan de oostkant 38 sfinxen opgegraven, de rest ligt nog onder de grond.
Tempelcomplexen van Karnak
Karnak zelf is een klein dorp aan de oostoever van de Nijl. De trekpleister is dan ook het immense tempelcomplex van 40 ha, een van de grootste ter wereld. Door de eeuwen heen heeft elke farao wel iets bijgebouwd, weggebroken of veranderd. Halverwege de 19e eeuw is men begonnen met het uitgraven van het complex maar tot op heden is nog lang niet alles opgegraven. Het complex is gewijd aan de goden en bestaat uit 2 grote tempelcomplexen van Amon (hoofdtempel) en Moet (echtgenote), 2 grote tempels van Montoe (oorlogsgod) en Aton (resten) en kleinere tempels van o.a. Chonsoe (zoon Amon), Opet en Osiris. De zuilenzaal is het meest indrukwekkend met 134 enorme zuilen. Het Heilige Meer bevat water uit de Nijl en was belangrijk voor de priesters. Karnak is per fiets of met een koets vanuit Luxor te bereiken. 's Avonds is er een indrukwekkende Sound & Light Show.
Luxor Museum
Het Luxor Museum is een klein maar modern museum, in de vorm van een kubus en gelegen aan de Corniche el-Nil in het centrum van Luxor. De prachtige collectie bevat voorwerpen en beelden uit de tempels en graven uit de omgeving. Tentoongesteld worden diverse beelden, borstbeelden en standbeelden waaronder een 2.5 m hoog zeer gedetailleerd diorieten beeld van Amenhotep III, voorwerpen uit het graf van Toetanchamon waaronder het vergulde hoofd van godin Hathor, 2 koninklijke mummies: Ahmose I en (vermoedelijk) Ramses I, tientallen reusachtige koningsbeelden die zijn gevonden in de Luxor tempel (staan in een aparte ruimte), een muur van 283 zandstenen blokken met afbeeldingen uit de 9e pyloon van de Karnak Tempel en voorwerpen zoals aardewerk, grafstenen, meubels, munten en sieraden.
Museum van Mummificatie
In dit kleine museum is te zien hoe het ingewikkelde proces van mummificeren plaatsvindt die de oude Egyptenaren toepasten. Naast uitleg over de techniek van het balsemen, zijn er instrumenten te zien die werden gebruikt, stoffen om het lichaam te behandelen en voorwerpen die met de mummie meereisden. Daarnaast is er een menselijke mummie te zien van Masaharta, een hogepriester van Amon en dierlijke mummies waaronder een baviaan, een kat, een ram en een krokodil.
Westoever
Aan de Westoever ligt de necropool met graven van koningen, koninginnen en andere belangrijke mensen. Helaas zijn bijna alle graven leeggeroofd of vernield.
Vallei der Koningen "Biban al Muluk" Poorten van de Koningen
In de Vallei der Koningen zijn de farao's begraven. Er zijn tot nu toe 62 graftombes gevonden die zijn genummerd in de volgorde waarin ze ontdekt zijn. Verder zijn er nog ca. 400 privé graven. Met een toegangskaart mag je 3 graftombes bezoeken, voor het graf van Toetanchamon moet een apart kaartje gekocht worden. Fotograferen is verboden. De graven variëren van zeer eenvoudige tot een graf met wel 121 kamers. Vooraf is niet bekend welke graven open zijn omdat er nog regelmatig restauraties plaatsvinden.

  • KV5 - Zonen van Ramses II Dit is de grootste tombe maar niet toegankelijk voor publiek omdat er nog steeds opgravingen plaatsvinden.
  • KV 17 - Graf van Seti I Dit graf is het langste en diepste graf in de vallei. Het graf is een van de mooiste gedecoreerde graven. Daarnaast heeft het een gewelfde grafkamer.
  • KV62 - Graf van Toetanchamon Dit graf is als laatste ontdekt in 1922 door Howard Carter. Het graf is beroemd geworden omdat het als een van de weinige graven niet leeggeroofd is. Er zijn diverse kostbaarheden gevonden die zowel in het museum van Caïro als in Luxor zijn tentoongesteld.
Vallei der Koninginnen
In deze vallei liggen naast koninginnen ook hun kinderen begraven. In tegenstelling tot de graftombes van de farao's zijn deze vrij eenvoudig. In totaal zijn er 95 graven ontdekt.  QV 66 - Graf van Koningin Nefertari Dit graf is het mooiste graf en meest bekende. Nefertari was de meest geliefde vrouw van Ramses II. Het bevat prachtige muurschilderingen. Doordat de decoraties in de loop der jaren zijn aangetast is het graf niet meer toegankelijk.
Vallei der Edelen
In deze vallei ligen priesters, edelen, ministers en andere hooggeplaatste mensen begraven. De grafkamers kennen opvallend veel intacte handwerkskunst op de muur. Er zijn ca. 400 privégraven die vrij eenvoudig zijn en minder diep in de rotsen liggen. Ze zijn ook genummerd en beginnen met TT.
Ramesseum - Dodentempel Ramses II
Ramses II was een zeer invloedrijke farao die lang over Egypte heeft geheerst. De tempel was bedoeld om te imponeren maar tegenwoordig is er niet veel meer van over. Een groot zittend beeld van Ramses dat ongeveer 17 m hoog was en bijna 1.000 ton woog, ligt nu in stukken verspreid. Op de naastgelegen begraafplaats liggen de tientallen kinderen van Ramses begraven.
Deir el-Bahari - Dodentempel van Hatshepsut
Hatshepsut was een vrouwelijke farao. De tempel is terrasvormig en gedeeltelijk in de rotsen gebouwd. De tempel is rijkelijk versierd met mooie schilderingen. Het was vroeger waarschijnlijk een prachtige plek met bomen en bloemperken. Ondanks dat Hatshepsut een vrouw was wordt ze altijd als man afgebeeld.
Kolossen van Memnon
De kolossen van Memnon stonden voor de ingang van de graftempel van Amenhotep III. Van de tempel is niet veel meer over. De 2 gigantische beelden zijn bijna 20 m hoog en stellen een zittende Amenhotep III voor. Ze staan er nog steeds maar zijn wel zwaar beschadigd.
Deir el-Medina
In Deir el-Medina woonden de arbeiders die aan de rotsgraven werkten. Dit waren o.a. beeldhouwers, kunstenaars en tekenaars. In de buurt liggen de graven van de bewoners die schitterend gedecoreerd zijn en laten zien hoe de arbeiders leefden.
Medinet Habu
Bij Medinet Habu staat de graftempel van Ramses III, de bestbewaarde tempel van Thebe. De prachtige schilderingen en tekeningen zijn nog vrij intact. Het ommuurde complex bestond verder uit een kleinere tempel, een koninklijk paleis, een toren, diverse kapellen, een kerk en zuilenzalen. Medinet Habu wordt niet veel bezocht waardoor het erg rustig is.
► Vakantie bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Info Egypte
• Algemeen
• Geografie
• Klimaat
• Nijlcruise
• Alexandrië
• Aswan
• Caïro
• Hurghada
• Luxor
• Sinaï


► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika



© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com