Kenia ligt in Oost-Afrika en op de evenaar. De totale oppervlakte is 582.646 km² wat neerkomt op ruim 14x Nederland. De buurlanden zijn Ethiopië, Soedan, Somalië, Tanzania en Oeganda. Kenia grenst in het oosten aan de Indische Oceaan. De kustlijn loopt van de zuidgrens van Tanzania tot aan de grens met Somalië in het noordoosten, is ca. 536 km lang en tevens laagste punt van het land. Het landschap van Kenia is zeer gevarieerd. Het loopt van de lage kust tot een hoogte van meer dan 3.000 m in het binnenland. Er zijn 3 steden in Kenia namelijk Nairobi, Mombasa en Kisumu. Nairobi is de hoofdstad.
De bekendste bergen, meren en rivieren van Kenia zijn:
Bergen: Mount Kenya (5.199 m), Mount Elgon (4.300 m) en Mount Longonot (2.776 m).
Meren: Lake Victoria het 3e grootste meer ter wereld (68.000 km2), Lake Turkana, Lake Navaisha, Lake Nakuru (flamingo meer).
Rivieren: Tana River en Athi-Galana-Sabaki River. De Tana River is met 710 km de langste rivier. Het vindt zijn oorsprong bij Mount Kenya en eindigt in de Indische Oceaan.
Kenia kan verdeeld worden in 4 geologische delen:
I) Rift Valley & Central Highlands (midden en zuiden)
De Great Rift Valley loopt van Lake Turkana in het noorden tot Lake Natron aan de grens met Tanzania in het zuiden. De Great Rift Valley, ontstaan door een breuk in de aardkost, is het meest veelzijdige gebied van Kenia. Het bestaat uit woestijn, meren, slapende vulkanen, bergen en moerassen. Het is tevens het meest vruchtbare gebied van Kenia. Hier vindt dan ook veel landbouw plaats. In de hooglanden zijn 3 gebergtes namelijk Mount Kenya, Aberdares en het Mau Escarpment.
II) Woestijn en semi woestijn in Noord en Noord-Oost Kenia
Het noordelijk gedeelte bestaat voornamelijk uit (semi) woestijn. Het is er heet, stoffig, droog en dunbevolkt. Hier leven voornamelijk Nomaden met hun kamelen, runderen, schapen en geiten. Door het extreme klimaat en zeer weinig regen zijn zij afhankelijk van hun vee. Er zijn geen grote rivieren en water is schaars. De enige, zeer ruige, woestijn van Kenia is Chalbi Desert.
III) Westelijk
De Western provincie is ook een zeer vruchtbare provincie. Het hoogste punt is de top van Mount Elgon op de grens met Uganda. Het grenst gedeeltelijk aan Lake Victoria en bezit nog een stuk tropisch regenwoud nl. Kakamega Forest. Rond Lake Victoria is het landschap zacht glooiend. Er is zeer weinig toerisme en de bevolking leeft vnl. van visserij. Nyanza is de kleinste en tevens een van de armste provincies. Hier leeft men hoofdzakelijk van de landbouw.
IV) Kust
Het kustgebied is het laagst gelegen gedeelte van Kenia. De kustlijn bestaat uit mangroven, brede palmstranden, rotsen, kliffen en kreken. Voor de kust liggen talrijke koraaleilanden. De belangrijkste inkomstenbron aan de kust is toerisme. Er vindt wel landbouw plaats maar vooral voor eigen gebruik of om te verkopen aan de toeristen (mango’s, citrusvruchten). Het kustgebied loopt door tot de hoger gelegen bergketen Taita Hills in het zuidwesten met een hoogte van 600 m oplopend tot 2.200 m. Hier wordt het landschap droger en is dan ook minder groen.
Kenia is onderverdeeld in de volgende provincies: