In Kenia is veel en goede accommodatie te vinden zoals (zeer) luxe en eenvoudige hotels, self catering cottages, tented camps (permanente safaritenten), lodges, beach resorts, campsites, guesthouses, banda's (eenvoudige huisjes) en manyata's (traditionele hut van takken en stro).
Met de ambassade heb je in principe niet te maken tenzij je een speciaal visum nodig hebt of bij (acute) problemen.
De Nederlandse Ambassade is gevestigd in Nairobi (Riverside Lane) .
De Belgische Ambassade is gevestigd in Nairobi (Limuru Road).
De Keniaanse Ambassade in Nederland is gevestigd in Den Haag.
De Keniaanse Ambassade in België is gevestigd in Brussel.
Wanneer er plannen zijn om met een safari mee te gaan, neem dan een rugzak of weekendtas mee. Een grote en/of harde koffer is vaak niet toegestaan tijdens een rondreis, een safari per minibus en zeker niet op kleine (safari) vliegtuigen.
Kenia heeft diverse banken, zowel lokale als internationale. Over het algemeen zijn de openingstijden
op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 15.00 uur (soms 16.00 uur) en op zaterdag van 9.00 - 11.00 uur (soms 12.00 uur). Sommige banken zijn elke zaterdag open, andere alleen de 1e en laatste zaterdag van de maand. In kleinere plaatsen komt het voor dat tussen 13.00 en 14.00 de bank gesloten is. Op feestdagen zijn alle banken gesloten. Op de vliegvelden van Nairobi en Mombasa kun je 24 uur per dag terecht om geld te wisselen en er zijn geldautomaten (ATM) aanwezig. Het slimste is om Keniaans geld te pinnen, dit is makkelijker en voordeliger. Geldautomaten zijn te vinden in de grote(re) steden en de toeristenplaatsen in Mombasa Noord en Zuid. Een paar van de grootste banken van Kenia zijn Barclays Bank, Citibank, Commercial Bank of Africa, Kenya Commercial Bank (KCB), National Bank of Kenya (NBK) en Standard Chartered.
Kenia kan het hele jaar te bezocht worden maar het ligt ook aan je eigen voorkeur wanneer je wilt en kunt gaan, zie ook bij
Klimaat.
Januari - februari: warm en droog, prima vogelspotten, goed wild spotten, aan de kust zeer warm
Maart - mei: lange regentijd, veel en intensieve buien, parken moeilijker (alleen 4WD) of niet bereikbaar, rustig en goedkoper, aan de kust hoge luchtvochtigheid.
Juni - oktober: koel en droog, zeer goed wild spotten (juli/aug.), migratie Masai Mara (ca. aug. - okt.) November - december: korte regentijd, overdag zonnig met in de namiddag korte buien, uitstekend snorkelen en duiken.
Dit kun je oplopen nadat je in aanraking bent geweest met geïnfecteerd water hetzij door het te drinken of door kontakt met de huid. Kook daarom altijd het water en zwem niet in stilstaand water, ook niet in b.v. Lake Victoria dat ook stilstaand water heeft.
De Matatu, ook wel "Nissans" genoemd, is een taxibusje dat altijd is volgepropt met passagiers. Het is onderdeel van de Keniaanse cultuur, vaak zijn ze in allerlei kleuren geschilderd en hebben allerlei teksten op de bus. Als je langs de weg loopt wordt er al getoeterd of je misschien mee wilt. Hoe meer passagiers hoe liever. Ondanks dat het lijkt of het busje vol zit is er toch altijd nog weer plek al hangen sommigen half eruit. Naast de bestuurder zit de zg. "tout" die het geld int. Voor kleine afstanden is het geen probleem om mee te reizen, voor grotere afstanden is het verstandiger een taxi te nemen, gezien de rijstijl van de bestuurder.
Bussen zijn in een Kenia een belangrijk vervoermiddel. De meeste bussen zijn over het algemeen comfortabel en relatief goedkoop. Officiële bussen rijden op vaste tijden en onderhouden verbindingen tussen o.a. Mombasa en omliggende dorpen. Tevens zijn er lange afstandsbussen tussen de grote steden die gewoonlijk elke ochtend of avond vertrekken. Het duurt echter lang voordat je op je bestemming bent. Let op: goede maatschappijen nemen niet meer passagiers mee dan toegestaan en passagiers mogen alleen zitten. Passagiers voertuigen hebben een PSV (Public Service Vehicle) sticker achterop.
De volgende maatschappijen zijn het meest betrouwbaar en veilig:
* Akamba (een van de betrouwbaarste, West Kenia)
* Coast Bus (Kust, alleen 's nachts)
* Coastline Safaris (duur maar comfortabel)
* EasyBus
* Easy Coach (veiligheidscontrole alle passagiers, comfortabel, West Kenia)
* Eldoret Express (grootste maatschappij, West Kenia)
* Kenya Bus Service (overheidsmaatschappij)
* Scandinavia Express (Kenia - Tanzania)
* Stallion Bus (Nairobi - Mombasa)
De privé busbedrijven hebben vaak een kantoortje op de busstations waar je een kaartje kunt kopen. Op grote borden staan de plaatsen en vertrektijden aangegeven. Neem bij voorkeur niet de nachtbus in verband met de veiligheid.
In grotere hotels, restaurants, winkels en bij reisbureaus, safari aanbieders en lodges kun je met een creditcard betalen. De meest geaccepteerde kaarten zijn Visa en Mastercard. Hou ook rekening met eventuele commissie. Verder kun je nog niet op veel plaatsen met je pinpas betalen. Bij een aantal banken kan wel met een creditcard geld worden opgenomen. Hiervoor heb je wel je pincode nodig!
Voordat je door de douane komt moet je, naast het tonen van je paspoort, een formulier afgeven waarop is ingevuld hoelang je blijft, waar je blijft en wat je gaat doen (werken, vakantie, etc.).

Het voltage is 220-240 Volt, In Kenia gebruiken ze andere stekkers dan in Europa nl. 3-polige stekkers. Reisadapters zijn in Nederland (wereldstekkers), maar ook in bijna elke supermarkt en op het vliegveld in Kenia te koop. De elektriciteit kan nog wel eens uitvallen (vooral in de regentijd). Neem voor de zekerheid een zaklamp mee.
Voor eten geldt in Kenia wat eigenlijk overal geldt: eet geen ongeschild fruit of rauw vlees etc. en neem geen ijsblokjes in je frisdrank. In Kenia is het niet mogelijk water uit de kraan te drinken. Koop daarom altijd flessen water voor b.v. het tanden poetsen of het innemen van medicijnen. In hotels en lodges is het eten goed en overvloedig (vaak in buffetvorm).
Tijdens feest- en gedenkdagen ligt het openbare leven stil.
Nieuwjaarsdag - 1 januari
Goede vrijdag en Pasen - wisselt
Dag van de arbeid - 1 mei
Madaraka dag - 1 juni
Moi dag - 10 oktober
Kenyatta dag - 20 oktober
Jamhuri dag - 12 december = Nationale feestdag (Onafhankelijkheidsdag 1963)
1e kerstdag - 25 december
2e kerstdag (Boxing day) - 26 december
Ramadan - wisselt
Als een van bovengenoemde dagen op een zondag valt, dan wordt de maandag een Public Holiday, dus een vrije dag.
Ben je tevreden over de geleverde diensten dan is het gebruikelijk een fooi te geven. Mensen die een dienst verlenen verwachten vaak hiervoor een beloning zoals de taxi chauffeur, het kamermeisje, de kruier (in het hotel wel, op het vliegveld niet toegestaan), de ober en de gids. Gemiddeld komt dit neer op 10% van het totaalbedrag. In een hotel of lodge staat vaak een fooienbox, het geld wordt dan verdeeld onder het personeel.
Er wordt wel aandacht besteed aan mensen in een rolstoel maar helaas zijn nog lang niet alle hotels en lodges toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het is daarom zinvol vooraf bij de reisorganisator te informeren en indien je meegaat met een safari hier duidelijke afspraken over te maken zodat tijdens het verblijf alles goed geregeld is. Er zijn ook reisorganisaties die zich speciaal richten op reizen voor mensen in een rolstoel. In de meeste hotels, lodges en camps zullen de medewerkers echter alles in het werk stellen om bezoekers in een rolstoel te helpen. Je krijgt in Kenia wel bekijks maar de Kenianen zijn over het algemeen heel behulpzaam. Op de vliegvelden van Nairobi en Mombasa zijn faciliteiten voor mensen die hulp nodig hebben.
Bijna elke plaats, hoe klein ook, heeft wel een internetcafé. Hotels en sommige lodges hebben ook internet-voorzieningen. Je eigen laptop meenemen kan soms een probleem zijn. Bij de meeste accommodaties is nog geen internet beschikbaar. Mocht dit belangrijk zijn, vraag er dan goed naar.
Reizen met kinderen is geen enkel probleem. Hou er wel rekening mee dat niet elke accommodatie prijs stelt op of geschikt is voor kinderen. Bij lodges in wildreservaten staat de leeftijd vermeld waarop ze mee mogen op safari. Meestal is dit vanaf 10 jaar. Steeds meer touroperators bieden speciale Kindersafari reizen aan.
Neem niet teveel kleding mee. Probeer het zo te combineren dat je de juiste kleding bij je hebt zoals katoenen kleding bij voorkeur in neutrale kleuren (safari), 's avonds een bloes met lange mouwen (ook tegen de muggen) en in koudere gebieden een fleecetrui en/of windjack.
In de grotere plaatsen zijn Engelstalige kranten verkrijgbaar waaronder:
The Daily Nation; de populairste dagkrant
The Standard; oudste krant
The Coastweek; populaire weekkrant in Mombasa
The East African
2 Swahili kranten: Taifa Leo en Kenya Leo
Luchthavenbelasting is in het vliegticket begrepen.
In sommige gebieden komt malaria voor. Draag 's avonds kleding met lange mouwen en lange broeken en gebruik anti mug spray of lotion. Of je wel of geen malariatabletten wilt slikken is een persoonlijke keuze. Aan de andere kant hebben ze in Afrika hele goede medicijnen waarmee ze het snel onder controle hebben. Bij de apotheken in Kenia zijn prima produkten te koop zoals b.v. Mijex spray.
Zorg ervoor dat een goede reisverzekering is afgesloten en dat je het SOS-telefoonnummer altijd bij de hand hebt. Mocht er onverwachts toch wat gebeuren, de gezondheidszorg in Kenia is redelijk goed te noemen. Er zijn goede ziekenhuizen in Nairobi, Malindi en Mombasa. Kenia heeft staatsziekenhuizen, provinciale ziekenhuizen en privé klinieken. In een privé kliniek krijg je echter de beste zorg. Gebruik je medicijnen neem dan eventueel een apothekersverklaring mee. Medicijnen in Kenia zijn echter lang niet zo duur als in Nederland. Zowel in Nairoibi als in Mombasa zijn internationale ziekenhuizen waar de kwaliteit van de geneeskunde op hetzelfde niveau is als in Europa. In sommige steden zijn 24-uursapotheken in ziekenhuizen of winkelcentra aanwezig. Hotels hebben soms artsen die regelmatig spreekuur houden of 24 uur oproepbaar zijn.
Er is bijna geen Keniaan te vinden die geen mobiele telefoon heeft! Met je eigen telefoon heb je in Kenia een redelijk goed bereik als je een zg. roaming contract hebt. Informeer bij je provider en hou rekening met zeer hoge gesprekskosten. Er zijn ook nog 2 andere, betere, mogelijkheden:
1) Als je een Prepaid toestel hebt, koop dan een Keniaanse Prepaid kaart.
2) Heb je een SIM-lock vrije telefoon met een vast nummer dan kun je overwegen een Keniaanse SIM-card te kopen. Je hebt dan tijdelijk een ander nummer. Eenmaal terug in Nederland of België wissel je de SIM-card weer om.
De grootste providers zijn Safaricom en Celtel. In wildparken, in de bergen en in dunbevolkte gebieden heb je soms helemaal geen bereik. Hou hier wel rekening mee. Heb je geen +31 of +32 (België) geprogrammeerd dan moet je 00031 (00032 België) intoetsen, vervolgens het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Vanuit Nederland of België naar Kenia is 00254 en daarna het abonneenummer zonder 0. Als je met je eigen mobiele telefoon in Kenia belt, kies je eerst het landnummer.
De meeste postkantoren zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 - 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 12.00 uur. Kleinere kantoren zijn soms gesloten tussen 13.00 en 14.00 uur. Veel winkeltjes in hotels en lodges verkopen ansichtkaarten en postzegels. Vermeld wel "Airmail" anders duurt het wel erg lang voor de kaart over is..
Wil je post ontvangen in Kenia dan kan dit d.m.v. poste restante. Deze service is alleen mogelijk in Nairobi en Mombasa. Post van Kenia naar Nederland kan echter wel weken duren. Degene die vanuit Nederland of België de post opstuurt adresseert dit als volgt, in hoofdletters:
D.E. REIZIGER
POSTE RESTANTE
MAIN POST OFFICE
KENYATTA AVENUE
NAIROBI 00200
KENYA
De achternaam moet duidelijk onderstreept zijn! De betreffende post wordt dan bij het postkantoor voor je bewaart.
Om Kenia in te komen heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is en 2 lege bladzijden bevat. Als je voor langere tijd Kenia of zelfs meerdere landen gaat bezoeken, is het raadzaam zoveel mogelijk lege pagina's in je paspoort te hebben voor stempels en/of visum.
Vanwege de vele verschillende culturen is de Keniaanse keuken ook beínvloedt waardoor het een internationaal karakter heeft. Er zijn eenvoudige restaurants maar ook hele dure (Tamarind Dhow) bestaande uit: Keniaans (Swahili), Afrikaans, Ethiopisch, Indisch, Chinees, Japans, Thai, Italiaans, Portugees, Frans en fastfood (Pizza Inn, Galito's, Chicken Inn, Steers en Wimpy). De
Creamy Inn is een ijssalon met wel 159 soorten ijsjes.
In Kenia kun je op diverse plekken souvenirs kopen; op markten, in souvenirwinkels, bij lodges, hotels of gewoon op straat. Afdingen is een vereiste, al zie je in winkels vaak vaste prijzen maar ook hier is afdingen het proberen waard. De meest verkocht souvenirs zijn houtsnijwerk (dieren), vlechtwerk, edelstenen, speksteenbeeldjes, batikprodukten, schilderijen, sieraden gemaakt door de lokale bevolking, kiondos (manden van sisal)en Masai maskers, speren en schilden. Let goed op dat je geen namaak houtsnijwerk koopt. Bedreigde dier- of plantensoorten zoals siervoorwerpen van koraal of ivoor of haarkammen van schildpaddenschild, zijn verboden in te voeren!
Bij supermarkten kun je niet met een Nederlandse bankpas betalen. Neem dus voldoende kontakt geld mee. De bekendste supermarkten in Kenia zijn Nakumatt (soort AH) en Uchumi. In kleinere plaatsen zijn geen supermarkten maar kleine winkeltjes waar je van alles kunt kopen. De boodschappen worden altijd voor je ingepakt.
In de zomer is het 1 uur later, in de winter 2 uur dan in Nederland.
Op bijna elke hoek van de straat zijn wel taxi's te vinden. Soms werkt de meter niet of hebben ze helemaal geen meter. Spreek daarom altijd vooraf een prijs af.
Ondanks dat de mobiele telefoon steeds meer zijn intrede doet zijn er, met name in de grotere plaatsen, nog wel telefooncellen te vinden.Telefoonkaarten hiervoor zijn op veel plaatsen te koop.
Ook is het mogelijk bij het postkantoor of in de steden bij speciale telecommunicatiecentra te telefoneren. Ondanks dat de meeste hotels en lodges ook telefoonservice bieden is dit niet aan te raden vanwege de forse tarieven die worden berekend. Vanuit Kenia naar Nederland kies je 00031 en naar België 00032. Vanuit Nederland of België naar Kenia is 00254, daarna het abonneenummer zonder 0. Als je met je eigen mobiele telefoon belt moet je eerst het landnummer kiezen.
De toiletten in goede restaurants, lodges en tented camps zijn prima. In openbare ruimten (onderweg) zijn de toiletten redelijk tot zeer eenvoudig. Er zijn helaas nog weinig toiletten beschikbaar voor mensen in een rolstoel.
De bekendste treinreis is de rit van Nairobi naar Mombasa, ook wel "Lunatic Express" genoemd. De trein vertrekt 3x per week rond 19.00 uur en de reis duurt minimaal 14 uur (uitloop tot 18 uur). 's Morgens als je wakker wordt en je de gordijnen opent kun je genieten van het schitterende landschap vol dieren.
Er zijn 3 klassen beschikbaar.
Eerste klas: eigen coupé met 2 bedden, toilet en wasbak. Inclusief diner, ontbijt en bedlinnen.
Tweede klas: je deelt een coupé, 4 bedden met toilet en wasbak. Inclusief diner, ontbijt en bedlinnen.
Derde klas: altijd zeer druk bezet, alleen zitplaatsen en anders staan.
Tijdens het diner maakt de steward de coupé gereed voor de nacht en zorgt dat de reis goed verloopt.
Deze treinreis is een aanrader maar hou er rekening mee dat lange wachttijden, vertragingen en/of annuleringen kunnen voorkomen. Ook gebeurt het soms dat de trein is overboekt (meerdere mensen in dezelfde coupé). Ruim van tevoren reserveren is noodzakelijk. Het komt regelmatig voor dat de stroom 's nachts uitvalt, een zaklamp is dan handig om bij je te hebben. Een waarschuwing tot slot: de coupé kan alleen van binnenuit op slot. Zorg daarom dat tijdens stops, als je de coupé verlaat, de gordijnen dicht zijn en je geen waardevolle spullen achterlaat. Dieven gaan (vooral 's nachts) op pad om van buitenaf de coupé te openen om hun slag te slaan.
Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht wanneer je uit een besmet gebied komt. Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.
De munteenheid is de Keniaanse Shilling (Ksh of KES) te verdelen in 100 cent. Safari's en entreegelden voor de parken worden in US$ aangegeven en kunnen zowel in Dollars als in Euro's betaald worden.
Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 200, 500 en 1.000 Shilling.
De muntstukken bestaan uit 50 cent, 1, 5, 10, 20 en 40 Shilling.
Kenia is over het algemeen een veilig land al kan ineens "de vlam in de pan"' slaan. Nairobi (Nairobbery) staat bekend om zijn hoge criminaliteit en ook in het noorden van het land is het niet echt veilig. Zie de website van Minbuza voor actuele informatie. Uiteraard moet je ook je gezonde verstand gebruiken zoals de voor de hand liggende zaken: geen (opvallende) kostbare sieraden dragen, niet teveel kontant geld bij je dragen, kostbare spullen en waardepapieren in de kluis van de accommodatie. Zorg dat je de gegevens van je accommodatie (b.v. visitekaartje) bij je hebt als je ergens naar toegaat voor het geval je de weg kwijtraakt.
Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren dan kun je kontakt opnemen met het "Safety and Communication Center" geleid door de Kenya Tourism Federation en bemand door goed getraind personeel. Zaken die zij behandelen zijn o.a. veiligheid, gezondheid, reisadvies etc. De meeste touroperators zijn ook lid en worden regelmatig op de hoogte gehouden van belangrijke wijzigingen. Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar op
+254 - 020 604767.
In Kenia wordt links gereden. De meeste wegen zijn over het algemeen in slechte staat als gevolg van te weinig investeringen en corruptie. Vanwege de staat van de wegen, onverlichte wegen en (criminele) onveiligheid wordt 's avonds rijden sterk afgeraden. Het wegennet is ca. 64.000 km lang daarvan is ca. 9.000 km verhard. Door de vele gaten in de weg moet je konstant alert zijn, vooral in de regentijd. Kenia heeft het hoogst aantal verkeersongelukken ter wereld. Het verkeer rond en in Nairobi en vooral Mombasa is behoorlijk chaotisch.
Voor Kenia is een visum nodig (behalve kinderen tot 16 jaar). Het visum is 3 maanden geldig. Er zijn 2 soorten nl. single entry visa en transit visa. Klik op de link hieronder voor meer informatie.
Kenia heeft tientallen grote en kleine vliegvelden. De vliegvelden hieronder vallen onder de Kenya Airports Authority. Kleinere plaatsen en de meeste nationale parken beschikken over een airstrip.Internationale luchthavens:
1) Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) in Nairobi.
2) Moi International Airport (MIA) in Mombasa.
3) Eldoret International Airport in Eldoret (West Kenia).Binnenlandse luchthavens:
1) Wilson Airport (ten zuiden van Nairobi)
2) Kisumu Airport (West, Lake Victoria)
3) Malindi Airport (Kust)
4) Lokichoggio (Rift Valley, grens Soedan)
5) Wajir (Noord Oost, alleen propeller vliegtuigen)Airstrips:
1) Ukunda (Diani Beach)
2) Manda (Lamu archipel)
De maatschappijen Kenya Airways,
Air Kenya
, Fly 540
, Safarilink, Jetlink en
East African Safari Air Express vliegen binnen Kenia.
Er gaan rechtstreekse vluchten naar zowel Nairobi als Mombasa vanuit Amsterdam of Düsseldorf. Over het algemeen is het zo dat hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.
Openingstijden meeste winkels zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 - 12.30 uur. Tussen de middag zijn ze over het algemeen gesloten. Nairobi heeft 2 grote winkelcentra. In Mombasa Noord en Zuid liggen de winkels verspreid. Het aanbod is grotendeels gericht op toeristen zoals souvenirs, kleding en sieraden. Er zijn ook winkels die wat meer gericht zijn op de lokale bevolking. Langs de weg staan vaak kraampjes waar van alles en nog wat verkocht worden en er zijn lokale markten. Hotels en lodges hebben vaak ook winkeltjes waar b.v. strandspullen, kranten, tijdschriften, kleding en souvenirs worden verkocht.
De zon schijnt veel en vaak maar is ook veel heftiger dan in Europa. Ook al is het bewolkt dan kun je nog verbranden. Door de sterkte van de zon kun je ook last krijgen van droge ogen. Neem zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en eventueel oogdruppels mee. Draag je lenzen, dan is het raadzaam een bril mee te nemen voor op safari (stoffig!). Een pet of hoed is ook niet overbodig. Is het kwaad eenmaal geschiedt gebruik dan een aftersuncrème.Safari njema!
Veilige reis.