Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Madagaskar
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgids MadagaskarWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Kom meer te weten over je reisbestemming zoals de Malagassische bevolking, de cultuur, klimaat, natuur en bezienswaardigheden. Een goede reisgids met nuttige informatie en praktische tips is vooral tijdens de vakantie onmisbaar. De reisboeken bevatten informatie over de hoofdstad Antananarivo, de steden Antsirabe en Ambositra, de tropische eilanden Île Sainte-Marie en Nosy Be en de prachtige Nationale Parken. Ook is er aandacht voor de unieke flora en fauna waaronder de tientallen soorten lemuren, ideaal wanneer je een bezoek brengt aan bijvoorbeeld Ranomafana National Park of Isalo National Park.


Reisgidsen en Landkaarten

Header
Nationale Parken Madagaskar

Parc Nacional Andringitra  
Het Andringitra NP is sinds 1999 een nationaal park en ligt 120 km ten zuiden van Ranomafana. Het park is ca. 311 km² en bestaat uit diepe groene valleien, bergen en watervallen. Doordat het vrij moeilijk te bereiken is komen er nog niet veel toeristen. Je kunt prachtige urenlange wandelingen maken met grandioze uitzichten op de granieten toppen. De hoogte varieert van 650 m tot 2.658 m bij Pic Imarivolanitra ook wel Pic Boby. De berg kan beklommen worden en is de op 1 na hoogste berg van Madagaskar. Door de grote diversiteit aan kameleons, vogels, reptielen, amfibieën en meer dan 1.000 soorten planten is het een van de mooiste parken van Madagaskar. Andringitra heeft met 14 soorten lemuren zelfs de meeste soorten van alle parken. De meer dan 30 soorten orchideeën staan in februari en maart in bloei. In juni en juli kan het 's nachts afkoelen tot -7ºC terwijl het in december en januari overdag 25ºC kan worden.
Parc Nacional d'Andasibe-Mantadia
Het d'Andasibe-Mantadia NP ligt 145 km ten oosten van Antananarivo. Het is 155 km² en bestaat uit 2 gebieden nl. het Réserve Spéciale d'Analamazaotra, ook wel Périnet genoemd, in het zuiden en het grotere maar minder bezochte Parc Nacional de Mantadia in het noorden.
Het bestaat voornamelijk uit primair bos en dicht tropisch regenwoud met een geweldige flora en fauna. Dit park met zijn tientallen soorten orchideeën die tussen oktober en februari in bloei staan, is een van de beste plekken om de diverse soorten lemuren te zien zoals o.a. de bruine lemuur en de diadeem sifaka. De grootste trekpleister is echter de Indri, de grootste lemurensoort van Madagaskar, die je al van kilometers ver kunt horen roepen. Verder is er een overvloed aan soorten kameleons, vogels (109), kikkers (meer dan 100), vlinders, gekko's, vleermuizen en reptielen.De meest bijzondere dieren van het park zijn Parson's kameleon (60 cm, de grootste), dwerg kameleon (r. brevicaudatus 5 cm, de kleinste), Madagaskar boomboa, Madagaskar slangenarend (bedreigd) en vogels als Madagaskar kwikstaart, Madagaskar koekoekswouw en Geelbrauwfoditany. Zowel overdag als 's nachts kun je een wandeling met een gids maken. Bij de ingang van het park (Périnet) is een bezoekerscentrum met informatie over de Indri en de andere dieren die in het park leven.
Parc Nacional Isalo
Aan de voet van het Isalo gebergte ligt in een prachtig natuurgebied het Isalo NP. Het is ca. 815 km² en een van de oudste parken van Madagaskar. Het ruige landschap bestaat uit geërodeerde grillige rotsformaties van zandsteen, diepe canyons, oase, bossen, kliffen, smalle ravijnen, grasvlaktes, savanne, rivieren en watervallen. De hoogte varieert van 514 m tot 1.268 m. Deze afwisseling maakt Isalo een schitterend park waar je uren kunt wandelen. Zowel de fauna als flora hebben zich aan het droge en dorre klimaat aangepast.Een aantal bijzondere soorten zijn de Madagaskar boa, de kuifibis, Varika lemuur, rotslijster en diverse inheemse kikkers. Verder leven er leven o.a. ringstaartmaki's, kameleons, fretkatten, bruine lemuur, Verreaux' sifaka en veel vogelsoorten. Tijdens zonsondergang kleuren de rotsformaties oranje-rood wat een prachtig gezicht is. Uitrusten en afkoelen kan bij "Piscine Naturelle", een natuurlijk zwembad met kristalhelder water omgeven door tropisch groen.
Canal des Pangalanes
Het Canal des Pangalanes ligt aan de oostkust van Madagaskar en is een 600 km lange vaarweg die bestaat uit kreken, lagunes, meren en rivieren, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. In de Franse koloniale tijd werden de kanalen gebruikt voor goederentransport zodat men de ruige zee niet op hoefde. Tegenwoordig is het zo smal dat alleen de lokale vissers in hun piroques (uitgeholde boomstamkano's) er nog gebruik van kunnen maken. Langs de oevers zijn diverse traditionele vissersdorpjes te zien waar de vriendelijke bewoners zwaaien en roepen naar de passerende bootjes en de vissers terugschreeuwen vanaf de andere kant. Het lijkt alsof hier de tijd heeft stil gestaan. In dit mooie natuurgebied zijn prachtige vogels, diverse waterplanten en zeldzame orchideeën te zien en langs de oevers groeien vanille, kaneelbomen en kokosnootpalmen. In het Palmarium Reservaat, een klein reservaat van ca. 50 ha bij het Ampitabe meer, leven ca. 10 soorten lemuren die je van heel dichtbij kunt fotograferen. Verder zijn er kikkers, vogels, kameleons en slangen in een tropische omgeving van orchideeën, vleesetende planten, bamboe en palmbomen.
Parc National Ranomafana
Ranomafana NP bestaat uit 416 km² tropisch regenwoud. Het ligt in een diep dal tussen groene bergen en is een van de meest bekende en bezochte nationale parken. De grootste aantrekkingskracht is de grote diversiteit aan flora en fauna met veel boom- en orchideeënsoorten. In het park leven 12 soorten lemuren waarvan de gouden bamboe lemuur, herontdekt in 1986, de belangrijkste is. Ranomafana heeft een aantal zeldzame vogels waaronder de kuifibis, fluweelasitie, Crossley grondscharrelaar en de Madagaskar havik.Daarnaast zijn er tientallen soorten kameleons, kikkers, gekko's, vlinders en vleermuizen. Het is mogelijk, ondanks de grote hoogteverschillen (800 - 1.200 m), een aantal mooie wandelingen te maken waarbij je enorme watervallen en veel orchideeën kunt tegenkomen. Na een bezoek aan het park volgt meestal een rit naar het vriendelijke dorpje Ranomafana om te ontspannen in de heetwaterbronnen. Rano betekent water en Mafana heet. In de koloniale tijd was het een door de Franse bewoners veel bezocht kuuroord. Tegenwoordig zijn de thermale bronnen niet meer dan een attractie van het park.
Royal Hill of Ambohimanga - WHS 
Ca. 20 km van Antanarivo ligt "de koninklijke heuvel van Ambohimanga", een van de 12 heuvels op 1.468 m hoogte met uitzicht op de rijstvelden. Ambohimanga is de voormalige hoofdstad en een ommuurde koninklijke stad met o.a. een paleis, een koninklijke begraafplaats, zwembad en een museum. Het is in de 15e eeuw ontstaan en was het koninkrijk van het Merina volk. Tot op heden is het een pelgrimsoord van de Malagassische bevolking en het was lange tijd niet toegankelijk voor toeristen. Bij de hoofdingang staat een enorme steen die in geval van gevaar door ca. 40 mensen voor de poort werd gerold waardoor de stad hermetisch werd afgesloten. Vanwege de grote culturele en historische waarde staat het sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst. 
Île Sainte-Marie (Nosy Boraha)
Voor de oostkust van Madagaskar ligt Île St. Marie. Dit tropische eiland is maar 40 km lang en 7 km breed en heeft prachtige stranden met palmbomen, azuurblauwe zee, bossen en heuvels. In de 16e eeuw was het een berucht pirateneiland waarvan de piratenbegraafplaats nog een overblijfsel is. Je kunt heerlijk over het eiland wandelen of fietsen door kaneel- en vanille plantages of kleine vissersdorpjes. Andere activiteiten die je kunt doen zijn snorkelen, duiken, vissen of met een piroque door het mangrove gebied varen. Île St. Marie is een ideale en ontspannen afsluiting van de reis.
Parc Nacional Tsingy de Bemaraha - WHS
Dit nationale park is niet alleen een van de nieuwste parken maar ook een van de meest bijzondere. Het is ca. 1.577 km² en beroemd vanwege de spectaculaire kalkformaties, de Tsingy, die wel 30 m hoog kunnen worden. Het park bestaat uit bos, canyons, meren, savanne, mangrove. De toppen kunnen beklommen worden vanwaar je schitterende uitzichten hebt. Het park is rijk aan prachtige flora en fauna met o.a. bruine lemuren, Decken's Sifaka, de Madagaskar visarend en de kortstaartkameleon Brookesia perarmata die alleen in Bemaraha voorkomt. Sinds 1990 staat het park op de Werelderfgoedlijst. Tsingy de Bemaraha is een van de heetste delen in Madagaskar en alleen van juli t/m oktober toegankelijk.
Nosy Be "groot eiland"
Nosy Be ligt voor de noord(west) kust van Madagaskar en is 312 km². Dit tropische eiland wordt ook wel "geureiland" of "parfumeiland" genoemd vanwege de heerlijke geuren van kaneel, vanille, Ylang-Ylang en diverse kruidenvelden. Er zijn prachtige palmstranden en doordat het nog niet wordt overspoeld door toeristen hangt er een relaxte sfeer. De meeste inkomsten komen naast het toerisme uit rumdistilleerderijen, suikerrietplantages en visserij. In Hell-Ville, de hoofstad, is een levendige markt waar vers groente en fruit te koop is. Rond Nosy Be liggen een aantal kleine eilandjes die zeer geliefd zijn vanwege de kilometerslange, onaangetaste koraalriffen. Deze zijn de mooiste van Madagaskar en een waar Eldorado voor duikers. Verder kun je zeilen, diepzeevissen en snorkelen waarbij je kans hebt om dolfijnen, manta's, barracuda's, schildpadden, walvishaaien en bultrugwalvissen (augustus-oktober) te zien. Op de top van Mont Passot kun je  genieten van het uitzicht en een prachtige zonsondergang. 
Het Lokobe Réserve Naturelle Intégrale
Het Lokobe Réserve Naturelle Intégrale is ca. 7 km² en het laatste stuk regenwoud op het eiland. Het reservaat is vooral bekend vanwege de zeldzame zwarte lemuur (het vrouwtje is trouwens bruin), die alleen hier voorkomt. Verder zijn er diverse lemuren waaronder Grijsrugwezelmaki en dwergmuismaki, inheemse vogels; Madagaskar dwergijsvogel, Madagaskar ransuil en de Nosy Be panter kameleon, diverse kikkers en slangen. In de toekomst zal het een nationaal park worden maar tot die tijd mag maar een beperkt deel van het reservaat bezocht worden.
► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Info Madagaskar
• Algemeen informatie
• Geografie
• Klimaat
• Nationale Parken Madagaskar
• Antanarivo

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com