Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Tanzania
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen TanzaniaReisgidsen Tanzania

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Met een reisgids over Tanzania ga je goed voorbereid op vakantie. Kom meer te weten over je reisbestemming zoals de Masai bevolking, de Swahili cultuur, klimaat, natuur en bezienswaardigheden.
Een goede reisgids met nuttige informatie en praktische tips is vooral tijdens de vakantie onmisbaar. De reisboeken bevatten informatie over de steden Arusha en Dar es Salaam, Mount Kilimanjaro, de Ngorongoro Crater, Lake Victoria, Lake Tanganyika en uiteraard de prachtige nationale parken. Er zijn ook aparte reisboeken over Zanzibar inclusief Pemba en Mafia Island verkrijgbaar.

Reisgidsen en Landkaarten

Header Tanzania
Zanzibar (Unguja) een eiland voor de kust van Tanzania

Zanzibar is een archipel bestaande uit Zanzibar, Pemba, Mafia en nog een aantal kleine eilandjes. Op het eiland vindt je schilderachtige vissersdorpjes, mooie hagelwitte zandstranden omgeven door kokospalmen, een turquoise gekleurde zee en koraalriffen waar je kunt gaan snorkelen of duiken. Vanwege de ligging was het een belangrijke handelspost, vooral beroemd vanwege de vele specerijen. Zanzibar was ooit de grootste kruidnagel producent ter wereld. Nog altijd is het een belangrijk exportprodukt net als andere specerijen en kokosnoot produkten. Er zijn dan ook veel specerijen- en kokospalmplantages te zien. Toerisme wordt echter steeds meer een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast houdt de bevolking zich vooral bezig met visserij en landbouw.

Zanzibar heeft ook een roerige geschiedenis meegemaakt vanwege de slavenhandel. Tot 1873 was Zanzibar hèt centrum van de slavenhandel in Afrika. Stone Town is de belangrijkste plaats van Zanzibar en tevens Werelderfgoed. De Arabische invloeden zijn hier nog steeds duidelijk merkbaar in zowel de cultuur als architectuur. Op het eiland rijden geen auto's. De bevolking (Zanzibari) is voor 95% Moslim, de meeste vrouwen gaan gekleed in een bui-bui (zwart gewaad) en de mannen in een kanzu (wit gewaad) en op hun hoofd een bargashia of kofia. Het exotische specerijeneiland Zanzibar is een heerlijk vakantie eiland of ideaal ter afsluiting van een (rond)reis. Het wordt ook steeds meer een overwinteringsbestemming.

Oppervlakte: 1554 km², het eiland is 90 km lang en 30 km breed.
Locatie: 40 km voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan.
Te bereiken: 2 uur met de veerboot of 20 minuten met het vliegtuig vanuit Dar-es-Salaam.
Wanneer: januari - maart is het heet en droog met weinig regen, april - juni lange regentijd, juni t/m september droog en een gem. temperatuur van 25°C, november en december korte regentijd. Na de regentijd is het eiland zeer groen en is het relatief koel.
 
Bijzonderheden

De Zanzibar Red Colobus komt alleen nog voor op Zanzibar.
Sinds 2000 staat Stone Town op de Werelderfgoedlijst.

Stone Town - Mji Mkongwe

Stone Town is het historische oude gedeelte van de levendige hoofdstad Zanzibar en werd gebouwd door de sultans van Oman. In de 19e eeuw was het een van de meest belangrijke handelssteden. In de afgelopen paar eeuwen lijkt er weinig te zijn veranderd. De stad bestaat uit smalle geplaveide straatjes en kronkelende steegjes waar je makkelijk in kunt verdwalen. Er zijn tientallen leuke winkeltjes, bazaars, binnenpleintjes, moskeeën, oude koloniale huizen en koopmanshuizen maar ook Arabische huizen, paleizen en kathedralen. In veel winkeltjes komt de geur van specerijen je tegemoet. De mannen drinken thee en maken een praatje, de gesluierde vrouwen doen boodschappen terwijl de kinderen op straat spelen. In deze stad vindt je een mix van Afrikaanse, Indiase, Arabische en Europese tradities en culturen. Het meest opvallend zijn de met koper bewerkte houten deuren.

Old Dispensary (The Stone Town Cultural Centre): uit 1887, gebouwd door een rijke Indiase handelaar, in de koloniale tijd was er een apotheek gevestigd, er zijn 4 verdiepingen, opvallend zijn de decoratieve houten balkons, het gebouw raakte in verval maar is gerestaureerd, tegenwoordig zijn er boetiekjes, winkels, galerieën en kantoren.

Darajani Market: sinds 1904, levendige en kleurrijke markt, van alles te koop zoals groenten, vlees, vis, tropische vruchten, kruiden, schoenen, goederen, enorme keuze in khangas, regelmatig veilingen, 2x per week is er een antiekmarkt.

Slave Market
: tot 1873 vond hier de slavenhandel plaats, 15 ruimtes onder de grond werden gebruikt om de slaven te herbergen, de kamers hadden lage plafonds en kleine ramen, mannen en vrouwen werden gescheiden, veel slaven overleefden het niet o.a. door uitputting en ziektes, na de veiling werden de slaven naar plantages gebracht of onder erbarmelijke omstandigheden verscheept, er zijn 2 ruimtes te bezichtigen.
In 1887 hebben missionarisen op deze plek de Anglican Cathedral gebouwd als herdenking van de afschaffing van de slavenhandel, veel bevrijde slaven hebben meegebouwd, achter de kathedraal staat een monument bestaande uit 5 stenen slaven die met een ketting aan elkaar zijn vastgebonden.

Livingstone's House: uit 1860, gebouwd voor Sultan Majid, werd een uitvalsbasis voor veel missionarissen en ontdekkingsreizigers (o.a. Burton, Speke), Dr. David Livingstone woonde hier voor hij in 1866 zijn laatste reis naar het binnenland van Afrika begon, later werd het o.a. een laboratorium voor kruidnagelonderzoek en een rusthuis voor invaliden, tegenwoordig is het Zanzibar Tourist Board hier gevestigd.

The Palace Museum/Beit el-Sahel: voorheen Sultan's Palace en People's Palace, uit eind 1890, groot wit gebouw, sinds 1911 de officiële residentie van de sultan van Zanzibar tot de revolutie in 1964, in 1994 werd het een museum gewijd aan de geschiedenis van de sultans van Zanzibar, er zijn meubels, kleding, het enorme bed en persoonlijke bezittingen van de sultans te zien, in een ruimte zijn gedenkwaardigheden van prinses Salme te zien, vanaf de balkons uitzicht over de haven, in de tuin liggen o.a. Sultan Seyyid Said en zijn zonen begraven.

St. Joseph's Cathedral: gebouwd tussen 1893 en 1898, ontworpen door een Franse architect, gebouwd door Franse missionarissen, bij de ingang is de geschiedenis van de missies te lezen, de tegels en gebrandschilderde ramen komen uit Frankrijk, de 2 torens zijn van vanaf elk hoog punt te zien en het is het eerste wat je ziet als je met de boot aankomt, de kathedraal ligt wat verscholen maar is nog steeds in gebruik.

Forodhani Gardens
: sinds 1936, tuinen liggen aan de waterkant, populaire ontmoetingsplek, ideaal voor een wandeling of om op een van de bankjes uit te rusten, er is een kinderspeelplaats, bij de vele kraampjes zijn drankjes en lokale lekkernijen te koop zoals pizza, geitenvlees, gegrilde octupus, samosa's en andere snacks, 's avonds is er altijd een grote openluchtmarkt die druk bezocht wordt.

House of Wonders/Beit-el-Ajaib
: uit 1883, vierkant wit gebouw met meerdere verdiepingen, gebouwd voor Sultan Barghash, grootste gebouw van Zanzibar, voor de ingang staan 2 Portugese kannonnen, bovenop staat een grote klokkentoren, het eerste gebouw in Zanzibar met elektrisch licht en een lift, de kamers hebben marmeren vloeren, in 1896 werd het door de Britten gebombardeerd, daarna herbouwd, de enorme deuren zijn waarschijnlijk de grootste bewerkte houten deuren in Oost-Afrika, sinds 2002 is hierin het Museum of History and Culture gevestigd met diverse permanente tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van Zanzibar, op de begane grond is een Mtepe (traditionele Swahili zeilboot) te zien, vanaf het dak prachtig uitzicht over Stone Town.

The Arab Fort/Ngome Kongwe: ook wel Old Fort, oudste gebouw in Stone Town, gebouwd tussen 1698 en 1701, door Omani Arabieren als verdediging tegen de Portugezen, overblijfselen van de Portugese kapel zijn nog te zien, in de 19e eeuw gebruikt als gevangenis en later als spoorwegdepot, fort is goed bewaard gebleven, tegenwoordig cultureel centrum, verder diverse (souvenir)winkeltjes, een restaurant en een openluchttheater.

Mbweni Ruins
: via een natuurpad kom je langs meer dan 650 plantensoorten en 150 soorten palmbomen uit de hele wereld, een ideale plek voor vogel-en natuurliefhebbers, de ruïnes bestaan o.a. uit:  
Missiepost: werd gebruikt als een nederzetting voor bevrijde slaven. 
St. John's Anglican Church: kleine kerk, nog steeds in gebruik
St. Mary's School for Girls: gebouwd rond 1870, gelegen in een mooie tuin, hier werden o.a. dochters van bevrijde slaven en vrijgelaten slavenmeisjes opgeleid.
Maruhubi Palace: gebouwd tussen 1880 en 1882, voor Sultan Said Barghash en zijn harem, in 1889 werd het door een grote brand verwoest, enkele overblijfselen zijn 2 badhuizen, stenen pilaren en een aquaduct.
Mtoni Palace: gebouwd voor Sultan Seyyid, het had balkons aan de buitenkant, een binnentuin, een moskee en een observatietoren, er zijn alleen nog een paar muren over.

Buiten Stone Town

Jozani Forest Conservation Area: eerste en enige Nationale Park van Zanzibar, een van de laatste inheemse bossen op het eiland, de vegetatie bestaat uit bos, mangroven, zoutmoeras, varens en groenblijvende struiken, het belangrijkste dier is de inheemse en bijna uitgestorven Zanzibar Red Colobus Monkey, andere dieren zijn de zeldzame Aders duiker, de Suni, wild varken en Sykes monkey, veel apen zijn van dichtbij te zien, verder zijn er wel 100 soorten vogels en vlinders, er zijn een Mangrove boardwalk en een Nature Trail.

Menai Bay Conservation Area: sinds 1998 beschermd gebied, zuidkust, broedgebied voor de bedreigde zeeschildpadden, prachtig onderwaterwereld met diverse koraalriffen en mooie vissen, vooral bekend vanwege de bultruggen en bottlenose dolfijnen, vanuit Kizimkazi vertrekken boten om te duiken en te snorkelen bij de riffen, te picknicken op een van de eilandjes of te zwemmen met dolfijnen en walvissen.

Spice Tour: tijdens een tour bezoek je een of meerdere kruidenplantages waar de teelt van o.a. kruidnagel, vanille, nootmuskaat, peper, kaneel, nootmuskaat en andere specerijen te zien is, een gids laat bladeren en takjes van struiken en bomen zien en ruiken en je kunt tropische vruchten proeven.

Prison Island (Changuu Island)
: ongeveer 20 minuten varen vanaf Stone Town, oorspronkelijk werd het gebruikt om opstandige slaven vast te houden, vervolgens verbouwden de Britten het tot gevangenis maar deze werd nooit als zodanig gebruikt, later werden mensen die besmet waren met cholera hier in quarantaine geplaatst, de slavenverblijven zijn te bezoeken, op het eiland zijn nog veel graven uit die tijd te zien, het eiland heeft een prachtig strand waar je heerlijk kunt zonnen of zwemmen en snorkelen in het heldere water, op het eiland leeft een groot aantal Aldabra reuzenschildpadden.

► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Info Tanzania
• Algemeen informatie
• Geografie
• Klimaat
► Nationale Parken
• Serengeti
• Ngorongoro
• Arusha National Park
• Mount kilimanjaro National Park
► Steden
• Das es Salaam
• Arusha
• Zanzibar

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto's Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com