Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Zambia
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgids ZambiaReisgids Zambia

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Een goede reisgids met nuttige informatie en praktische tips is vooral tijdens de vakantie onmisbaar. De reisboeken bevatten informatie over de steden Lusaka en Livingstone, de Victoria Falls, en uiteraard de prachtige nationale parken zoals  North Luangwa, South Luangwa en Kafue National Park. Sommige reisboeken behandelen ook de dieren en vogels die voorkomen in Zambia.

Reisgidsen en Landkaarten

Header
Lusaka

Lusaka ligt in het zuidelijke deel van Zambia en werd in 1905 door Engelse kolonisten gesticht. Kort daarna legden zij een spoorlijn aan. Van klein agrarisch plaatsje groeide het uit tot de hoofdstad van Zambia (1964) waar tevens de regering is gevestigd. Het is het commerciële- en bestuurlijke centrum van Zambia met veel regeringsgebouwen, ambassades en internationale hotels. Ongeveer 10% van de bevolking woont in en rond het levendige Lusaka, een van de hardst groeiende steden in Afrika. Het is dan ook een drukke stad met veel verkeer en hoge gebouwen, buitenwijken maar ook sloppenwijken. Het koloniale verleden is nog te zien aan de rechte, met bomen omzoomde straten en gebouwen maar er hangt toch bovenal een Afrikaanse sfeer. Cairo Road is de hoofdweg in de stad en rondom deze weg ligt het belangrijkste handelscentrum met veel grote winkels die veel bezoekers trekken. Naast diverse shopping malls zijn er restaurants, bars, pubs, galerieën, bioscopen, casino's en nachtclubs. De eetgelegenheden variëren van de lokale keuken tot Indiaas, Chinees en Europees maar er zijn ook steakhouses en fast food ketens. Vanwege de ligging op 1279 m heeft Lusaka een aangenaam klimaat met warme, zonnige zomers en milde, zonnige winters. Lusaka heeft niet veel bezienswaardigheden waardoor het voor velen een vertrekpunt is naar een van de nationale parken of Livingstone.

Shopping malls
: Arcades, Manda Hill, Northmead, Downtown, Cairo, Westgate, Crossroads.

Markten: New City Market (grootste), Central Market, Kamwala (Luburma) met o.a. groenten, verse vis, nieuwe en tweedehands kleding, keramiek, batik, manden, houtsnijwerk, meubels en zelfs traditionele genezers.

Kabwata Cultural Village: de hele dag zijn hier houtbewerkers bezig, er is een groot aanbod van goede kwaliteit souvenirs tegen zeer redelijke prijzen. Naast de vele beelden zijn er ook maskers, manden, sieraden en textielwaren te koop. In de jaren '30 en '40 stonden hier 300 rondavels met als doel de "zwarte arbeiders" te huisvesten. In de jaren '70 werden de meeste rondavels gesloopt om plaats te maken voor flats. Van de 43 overgebleven rondavels is een cultureel centrum gecreëerd waar artiesten vanuit heel Zambia leven en werken.

Lusaka National Museum
: sinds 1996 open voor het publiek, verteld de geschiedenis van Zambia, het is verdeeld in 4 hoofd secties.
Volkenkunde en archeologie: de Zambiaanse cultuur van diverse etnische groepen met o.a. muziek- instrumenten, aardewerk en manden.
Witchcraft: voorwerpen met betrekking tot hekserij en inwijdingsceremoniën.
Geschiedenis: met name de politieke geschiedenis en koloniale onafhankelijkheid.
Kunst: galerie met moderne Zambiaanse kunstwerken en beelden, keramieken, historische en culturele voorwerpen, kortlopende tentoonstellingen.
In de Children's corner zijn kunstwerken van kinderen te zien en er is een bibliotheek.

Freedom Statue
: staat op Independence Avenue, standbeeld van een man die zijn ketens breekt, symboliseert de bevrijding van Zambia van het koloniale juk, het monument is opgedragen aan alle vrijheidsstrijders die omkwamen voor de vrijheid van Zambia.

Political Museum
: gelegen in het Mulungushi International Conference Centre, tentoonstelling over de strijd voor onafhankelijkheid in Zambia.

Henry Tayali Art Centre: kunstgalerie met moderne Zambiaanse kunst, er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen, de voorwerpen zijn te koop en over de prijs kan met de kunstenaar worden onderhandeld.

Buiten Lusaka

Namwane Art Gallery: hier wordt door meer dan 150 Zambiaanse kunstenaars diverse werken gemaakt o.a. Zambiaanse schilderijen en beelden, olie- en waterverfschilderijen, houtsnijwerken, beeldhouwwerken en keramiek.

Munda Wanga Environmental Park
: educatief en recreatiepark met een zwembad, bar en barbecue mogelijkheden.
Environmental Education Centre: speciaal voor schoolkinderen om te leren over het milieu, de flora en fauna van Zambia.
Wildlife Park and Sanctuary: meer dan 40 soorten dieren, de meeste komen alleen in Zambia voor (opmerkelijke uitzonderingen zijn de beer en tijger), er zijn ook dieren die illegale handel in dieren of die gewond zijn geraakt door stropen, wanneer de dieren hersteld zijn worden ze indien mogelijk teruggezet in het wild, de voedertijd in het weekend is zeer populair.
Botanical Gardens: ca. 1000 soorten planten zowel inheems als exotisch, de tuinen zijn tevens educatief, in het weekend zijn er speciale rondleidingen waarbij meer verteld wordt over de diverse planten en het gebruik als medicijn of eten, prima plek voor een picknick.

Kalimba Reptile Park
: slangen, krokodillen (zeldzame Afrikaanse pantserkrokodil), schildpadden en kameleons. Er zijn een kinderspeelplaats, zwembad, visvijvers, mini-golf en een volleybalveld. In het restaurant zijn croc-burgers te koop en in de shop worden tassen, riemen en portemonnees van krokodillenleer verkocht.

Adventure City
: waterpark, zeer populair bij gezinnen, zwembaden, 6 waterglijbanen, Jungle Monkey met o.a. trampolines, er zijn picknickmogelijkheden en er is een bar.

Nembo Scenic Park
: 47.000 km², Zambia in miniatuur met o.a. meren, rivieren en de vele watervallen.

Mubuya Coffee Farm
: koffieplantage van een Nederlander, rondleiding per fiets over de plantage, proef vers geroosterde Munuli koffie.

Chimfunshi Wildlife Orphanage

Dit opvangcentrum voor chimpansees is ontstaan in 1983 toen David en Sheila Siddle een gewonde chimpansee van een game ranger ontvingen. De chimpansee was in beslag genomen van stropers. Het lukte hen om deze chimpansee te redden. In Zambia komen geen chimpansees meer voor maar deze worden vooral uit DR Congo gesmokkeld. Inmiddels worden meer dan 100 zieke, gewonde of verlaten chimpansees en hun jongen opgevangen. Daarnaast worden er ook dieren opgevangen zoals antilopen, bavianen, bushbabies, vogels en wat er nog maar meer gebracht wordt. De meest opzienbarende bewoner is Billy het nijlpaard die al sinds 1992 hier verblijft. Het is mogelijk het opvangcentrum te bezoeken en een 3 uur durende junglewalk met de chimpansees te doen. Tegenwoordig is het ook mogelijk te overnachten op de kleine, eenvoudige camping gelegen aan de Kafue River. Het is aan te raden het bezoek van tevoren aan te kondigen. Door Chimfunshi te bezoeken komen er weer inkomsten binnen. Chimfunshi ligt ca. 60 km ten westen van Chingola (465 km van Lusaka) in de Copperbelt provincie.

► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Info Zambia
• Algemeen informatie
• Geografie
• Klimaat
► Nationale Parken
• Kafue National Park
• Luangwa National Park
• Mosi oa Tunya National Park
• Victoria Falls
► Steden
• Livingstone
• Lusake

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com