Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.Reisgidsen en Landkaarten

Header
ISIMANGALISO WETLAND PARK (voorheen greater st.Lucia wetlands)

Het iSimangaliso Wetland Park is gelegen rond het St. Lucia meer (36.000 ha) aan de warme Indische Oceaan. In het verleden werd hier veel op ivoor gejaagd, totdat het gebied in 1895 tot Wildlife Sanctuary werd benoemd. In 1999 werd het als eerste park in Zuid-Afrika tot World Heritage Site (Werelderfgoed) verklaard, vanwege de 5 ecosystemen die het bevat. Sindsdien is het gebied steeds verder uitgebreid waardoor het nu 332.000 ha groot is. Het begint bij Maphelane in het zuiden en eindigt bij Kosi Bay in het noorden en omvat Lake St. Lucia, False Bay, Mkhuze Game Reserve en Lake Sibaya. Sinds 1 november 2007 heeft het park de nieuwe naam iSimangaliso gekregen.

Het iSimangaliso park is heel divers en daardoor zo uniek en bestaat o.a. uit: natuurlijke meren, grasland, begroeide zandduinen, moeras, savanne, kuststrook, zandvlakten, mangroven en koraalriffen. Er lopen 5 rivieren het St. Lucia meer in nl. de Mkuze, Mzinene, Hluhluwe, Nyalazi en de Imfolozi. De Mkuze rivier is de grootste en komt uit in een deltagebied. Een smal kanaal, heel toepasselijk Narrows genaamd, verbindt het meer vervolgens met de Indische Oceaan. De nijlpaarden zijn van groot belang voor het meer omdat zij door hun uitwerpselen het water voeden wat weer goed is voor de vissen.

Vanwege de grote variatie, een overvloed aan wildlife, de pure schoonheid van dit gebied en het tropische klimaat, trekt iSimangaliso steeds meer toeristen. Het park heeft een aantal plaatsen waar je naartoe kunt. Hieronder volgt in het kort een samenvatting.

  • Kosi Bay: uitstekende snorkelmogelijkheden, prima vliegvissen, Tsonga bevolking vist nog met behulp van fish-traps (viskraal), 4x4 auto nodig.
  • Coastal Forest: mooi strand, snorkelen, scuba diving, veel Paradijsvogelbloemen, 4x4 auto nodig.
  • Lake Sibaya: grootste zoetwatermeer van Zuid-Afrika, nijlpaarden en krokodillen, duinen, helder water.
  • Sodwana Bay: top 10 duikbestemming ter wereld, scuba diving, koraalriffen, 1.200 soorten vis, tussen half november en januari komen de loggerhead en leatherback turtles (karet- en lederschildpad) 's nachts aan land om hun eieren te leggen.
  • Mkhuze: zie Mkhuze Game Reserve.
  • False Bay: zeilen, roeien, vissen, vogelspotten, wandelroutes, platform met mooi uitzicht op het meer, zeefossielen van dieren en koraal gevonden.
  • Cape Vidal: strand, diepzeevissen, speervissen, snorkelen, trailerhelling voor boten.
  • Charters Creek: camping gelegen aan Lake St. Lucia, trailerhelling voor boten, sportvissen, vogelspotten.
  • Lake St. Lucia: grootste estuarium systeem, ca. 85 km lang en 23 km breed met 800 nijlpaarden, 1.200 krokodillen, pelikanen, flamingo's, eenden en veel andere watervogels.
  • Maphelane: vissen, wandelen, de Maphelane Dune is 183 m hoog en daarmee de hoogst begroeide duin in het park.
Uiteraard is zwemmen in het St. Lucia meer verboden vanwege de nijlpaarden en krokodillen in het meer.

FLORA EN FAUNA
In het park zijn een aantal dieren geherïntroduceerd: de buffel, olifant, cheetah, olifant, zwarte en witte neushoorn, wilde hond en oribi. Daarnaast leven hier nog blue duiker, red duiker, reedbuck, waterbok, Burchell's zebra, giraffe, kudu, nyala, impala en voor de kust zie je soms dolfijnen.
Door het waterrijke gebied zijn er meer dan 500 vogelsoorten, de belangrijkste zijn de duizenden rode en kleine flamingo's, pelikanen, Afrikaanse lepelaar, Afrikaanse zeearenden, de reuzenstern en duizenden eenden.
© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com