Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.Reisgidsen en Landkaarten

Header
KRUGER NATIONAL PARK

Het wereldberoemde Kruger Park Ligt in het noorden van Zuid-Afrika. Het noordelijke gedeelte van het Kruger Park ligt in de provincie Limpopo en het zuidelijke deel in de provincie Mpumalanga. Het Kruger Park ligt op ongeveer 500 km van Johannesburg. In het Oosten grenst het park aan Mozambique, gescheiden door een kilometers lang hekwerk. Het gebied is uitgeroepen tot grensoverschrijdend natuurreservaat (Transfrontier Conservation Area).

Het Kruger park is opgericht in het jaar 1926 door de Britten en vernoemd naar Paul Kruger, de voormalige president van Transvaal. Het park is ca. 352 km lang en gemiddeld 60 km breed en is met zijn oppervlakte van 20.000 km² het grootste park van Zuid-Afrika. De meeste toeristen bezoeken het zuidelijke deel van het Krugerpark waar de meeste dieren leven. Het Kruger Park heeft een bijzonder kwetsbaar ecosysteem en er moet regelmatig ingegrepen worden door het parkbeheer. Er zijn kunstmatige waterbronnen aangelegd zodat de dieren ook in de droge periode voldoende water hebben.

In het park gelden strenge regels voor de toeristen. Zo is er een maximum snelheid van 50 km per uur en mag je de auto alleen verlaten op plaatsen waar dat is toegestaan. Het voeren van de dieren is strafbaar en er wordt streng gecontroleerd op de naleving van deze regels. Toch gebeuren er ieder jaar weer ongelukken. Onvoorzichtige toeristen die de auto verlaten om dat ene mooie plaatje te schieten, soms met dodelijke afloop. Ook met de gelukzoekers uit Mozambique loopt het soms slecht af. Deze nemen vaak grote risico's door 's nachts over de hekken van het Kruger Park te klimmen, op zoek naar een baan in het "rijke" Zuid-Afrika. In het verleden is het al voorgekomen dat ze tijdens dit hachelijke avontuur een troep jagende leeuwen zijn tegengekomen en het niet overleefd hebben. De leeuwen in kwestie moeten dan vaak afgemaakt worden omdat ze een gevaar vormen voor de parkwachters die regelmatig de hekken van het park controleren.

Het Kruger Park heeft een subtropisch klimaat: hele hete zomers met af en toe een tropische bui (oktober - maart) en warme droge winters. Het is het hele jaar te bezoeken al zijn de droge wintermaanden (april - september) de beste tijd om dieren te observeren. Het gras is dan laag en de bomen en struiken hebben geen bladeren. Omdat het in de winter bijna niet regent komen de dieren 's morgens en in de namiddag naar de waterplaatsen om te drinken.


Kaart van het Kruger  Park
FLORA EN FAUNA
Het Kruger Park is heel groot maar kan grofweg in 16 ecozones verdeeld worden. De noordelijke helft bestaat voornamelijk uit mopaneveld en het zuiden uit thornveld. Er zijn wel 336 boomsoorten.
Kruger is een Big 5 park, het heeft zelfs ca. 2.500 buffels, 12.000 olifanten, 1.500 leeuwen, 1.000 luipaarden en 5.000 zwarte en witte neushoorns. Daarnaast zijn er ongeveer 145 soorten dieren, teveel om allemaal op te noemen, maar een paar zijn o.a. wilde hond, cheetah, spotted hyena, zebra, giraffe, wrattenzwijn, impala, kudu, waterbok, gnoe en verder nog heel veel antilope soorten.
Er zijn meer dan 500 vogelsoorten waarvan er een paar alleen in Kruger voorkomen. Om wat soorten te noemen: Hornbill (neushoornvogel), Starlings (spreeuwen), Vultures (gieren), Rollers (scharrelaars), Bee-eaters (bijeneters) en Shrikes (rupsvogels). De Big 6 birds zijn de Saddle-billed Stork (zadelbekooievaar), Kori Bustard (kori trap), Martial Eagle (vechtarend), Lappet-faced Vulture (oorgier), Pel's Fishing-Owl (visarend) en de Ground Hornbill.
De Pafuri en Punda Maria regio (noorden) zijn de beste plekken om vogels te spotten. Arenden worden heel veel gezien zoals de Bateleur, Martial, Black-chested Snake, Brown Snake, African Hawk, African Fish en Tawny Eagle en zomers de Wahlberg's, Steppe en Lesser Spotted Eagle.


ACTIVITEITEN
Begeleide wandelsafari's, games drives overdag en 's avonds, mountain bike routes, 4x4 Adventure trails, bush braais, Wilderness trails waarbij je overnacht.
Er zijn in het Limpopo gedeelte 6 plekken die een historische waarde hebben. Om er een paar te noemen:

  • Bij Thulamela, in het Pafuri gebied, zijn overblijfselen van een nederzetting gevonden. Waarschijnlijk hebben ze hier tussen de 15e en 17e eeuw gewoond (het late ijzeren tijdperk).
  • Masorini, bij de Phalaborwa gate, is bewoond door een groep BaPhalaborwa mensen. Zij leefden voornamelijk van het maken en verkopen van ijzeren voorwerpen. Dit dorp is door archeologen gereconstrueerd.

FACILITEITEN
Restaurant of cafetaria, shop, benzinepomp, sommige kampen hebben een zwembad en een ATM. In het park zijn diverse picknickplaatsen en waterplekken waar je uitstekend vogels kunt spotten of de dieren kunt zien drinken.

ACCOMMODATIE
Er zijn 12 hoofdkampen met diverse accommodaties: camping, hutten, safari tenten, bungalows, familie cottages, luxe guesthouses. Deze variëren van eenvoudig tot zeer luxe.

HOE KOM JE ER
Kruger is goed bereikbaar. Het noordelijke Kruger gedeelte is vanuit Limpopo op 3 plaatsen toegankelijk nl. bij de Pafuri, Punda Maria en Phalaborwa gates. In het park zijn een aantal gravelwegen maar de meeste wegen zijn geasfalteerd waardoor het park wat van zijn natuurlijke uitstraling heeft verloren.

© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com