Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.Reisgidsen en Landkaarten

Kaapstad tafelberg
Kaapstad
In Kaapstad komen jaarlijks duizenden bezoekers en is daardoor de meest toeristische stad van Zuid-Afrika. Dit is niet verwonderlijk als je nagaat dat er ontzettend veel te zien en te doen is. Hieronder volgen de bekendste hoogtepunten van Kaapstad. Er is een aparte pagina over bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad. Cape Peninsula(het schiereiland) met zijn kustplaatsjes wordt ook apart vermeld. Over het ontstaan van Kaapstad wordt dieper ingegaan bij de rubriek Kaap de Goede Hoop/Cape Point.
Victoria & Alfred (V&A) Waterfront
Deze wijk ligt aan een drukke haven in het centrum van Kaapstad en wordt het meest bezocht. Er zijn hier honderden winkels (o.a. in het Victoria Wharf Centre), restaurantjes (de meeste kijken uit op de haven), kunstmarkten, het V&A Waterfront Amfitheatre (openlucht theater) en veel live muziek, ook op straat. De meeste winkels gaan pas om 21.00 uur dicht en sommige restaurants pas na middernacht. Eigenlijk vindt je hier een stukje Europa in Zuid Afrika. Er zijn genoeg hotels te vinden waarvan sommige zeer luxe. Vanuit de haven kun je boottochten maken of een helikopter vlucht.
Two Oceans Aquarium
Het Two Oceans Aquarium heeft als doel de noodzaak te laten inzien van behoud van de rijkdom in de wateren (de 2 oceanen) rondom de Kaap. Ze doen daarom veel aan voorlichting maar wel op een originele manier. Geen saai aquarium dus maar een goed opgezet geheel. Het roofvissenaquarium staat in open verbinding met zee waardoor het water steeds ververst wordt voor o.a. de haaien en pijlstaartroggen. Er zijn ook een paar Brilpinguïns die gered zijn na een olieramp en Keizer Pinguïns. Ook aan de kinderen is gedacht; er is een aanraakbassin met zeesterren en krabben en voor de allerkleinsten is er beneden een ruimte waar gespeeld kan worden met uitzicht op het zeehondenbassin.
Het District 6 Museum
Het District 6 werd in 1965 door het apartheidsregime tot "blank gebied" verklaard. Dit betekende dat er meer dan 60.000 mensen (op dat moment ongeveer een tiende van de inwoners) werden gedwongen naar de kale Cape Flats te verhuizen. Dit levendige gedeelte van Kaapstad is een belangrijk deel in de geschiedenis van Kaapstad geworden. In 1994 is er een museum aan gewijd. Het laat zien hoe deze verdreven gemeenschap leefde. Er zijn in het museum nog mensen werkzaam die zelf deze tijd hebben meegemaakt en hier nog over kunnen vertellen. Het is te vinden aan de rand van de toenmalige wijk in Kaapstad.
Lions Head
Deze berg ligt tussen het stadscentrum en de aan de Atlantische kust gelegen wijken Sea Point en Camps Bay. Het is 670 m hoog en biedt uitzicht op de stad en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf de top is geweldig. Je kijkt uit op de haven, the 12 Apostles, Camps Bay, de Tafelberg, Devils Peak, Signal Hill en de Cape Flats. De beste tijd is tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Het is een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard. De auto kan op de Signal Hill Road geparkeerd worden.
Signal Hill
Op Signal Hill wordt dagelijks om 12.00 uur een oud kanon uit 1890 (noon gun) afgeschoten. Oorspronkelijk was dit kanon bedoeld voor verdediging van de haven. Het wordt elke dag geladen met 1,5 kg buskruit.
Bo Kaap
In Bo Kaap (Boven Kaapstad) wonen Kaapse Moslims die vroeger slaven of verbannen waren. Ze wilden na de afschaffing van de slavernij dicht bij de al bestaande moskeeën wonen. Dit was tegen de heuvel bij Signal Hill. Tot op de dag van vandaag wonen ze hier nog. Je vindt hier nog steeds hun traditionele huizen en moskeeën. Ook is hier het Bo-Kaap museum gevestigd. De Atlas Trading Store is een winkel vol kruiden. Typische Cape Malay (=Maleise) gerechten zijn o.a. Bobotie (gestoofd lamsvlees, chutney en gele rijst), Breyani (rijst met linzen en lamsvlees of kip) en Samoosa (pasteitje gevuld met kip, groente en curry). Door de eeuwen heen zijn de Maleisische cultuur en eetgewoonten helemaal in Zuid-Afrika opgenomen.
South African Museum
Het museum is al in 1825 opgericht en toont de geschiedenis van Zuid-Afrika door middel van diorama's en diverse tentoonstellingen. Het belangrijkste is toch wel de verzameling versteende botten, uitgestorven reptielen en de replica van een walvisskelet. Nog dagelijks worden er objecten aan de immense verzameling toegevoegd. Naast het museum ligt het Planetarium.
Kasteel De Goede Hoop
Toen in 1652 Jan van Riebeeck aan land ging werd een VOC fort van hout en leem gebouwd. Tussen 1666 en 1679 is het vervangen door dit kasteel dat ook door de VOC is gebouwd. Het is het oudste gebouw van Zuid-Afrika. In het kasteel vindt je een militair museum, een collectie kunst en meubels uit de VOC tijd, funderingen van een bakkerij en zwembad (ontdekt tijdens restauratie van het kasteel), restaurant, balzaal, martelkamer en de kerker.
Greenmarket Square
Het Greenmarket Square is een plein dat te vinden is in het centrum van Kaapstad. Hier staan veel historische gebouwen. Het plein is tot nationaal monument verklaard en heeft al sinds de 18e eeuw een marktfunctie en is daardoor de oudste openlucht markt van de stad. Vroeger was het een groenmarkt, tegenwoordig is het een markt met vooral kleding, sieraden en lederwaren. Op zondag na is er elke dag markt.
Science Centre
Het MTN Science Centre is een interactief wetenschapcentrum. Hier kun je meer te weten komen over wetenschappelijke ontwikkelingen, technische snufjes en er zijn shows. Verder is er een auditorium, laboratoria, computerruimtes, een expositieruimte en camera obscura. Het is te vinden aan de Canal Walk.
Groot Constantia
In 1685 kreeg Simon van der Stel, gouverneur van de Kaap, een groot landgoed dat hij Constantie noemde. Nadat hij was overleden is het landgoed verkocht en herverdeeld. De wijngaarden liggen op de zuidoostelijke hellingen van de Tafelberg. De druivensoorten profiteren van de vruchtbare bodem en het milde mediterrane klimaat. Tijdens een bezoek kun je 5 wijnen proeven, een rondleiding krijgen in een van de wijnkelders of een combinatie hiervan. Er zijn 2 restaurants; het Simon's Restaurant en het Jonkershuis (Cape Malay). Het is 7 dagen per week geopend.
Stranden in en rond Kaapstad
Clifton Bay: beschut dus warm, in 4 kleine stranden verdeeld.
Camps Bay: wit strand met palmbomen, vaak harde wind, "show" strand, dure huizen, Ferrari's.
Llandudno: beschut breed strand met hoge golven, 1 van de mooiste stranden, mooie zonsondergang, een goed alternatief voor Camps Bay nl. rustiger, meer schaduw en goed surfen.
Bloubergstrand: dit strand is bekend vanwege het kite surfing en paragliding. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Tafelberg.
© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com