Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.Reisgidsen en Landkaarten

Header
De Tuinroute
Er zijn maar weinig mensen die de Tuinroute overslaan. Dit is begrijpelijk want je rijdt door een schitterende omgeving en er is heel veel te zien en te doen. De naam Tuinroute is vanwege de uitbundige flora die het hele jaar door bloeit. De route ligt tussen Kaapstad en Port Elizabeth, begint in Mosselbaai en eindigt bij Stormsriver (Oost-Kaap). Je kunt de route in principe in 5 dagen doen maar heb je meer tijd, pak er dan 1 of 2 dagen extra bij. De Khoi San bevolking noemde het Outeniqua, wat "a man laden with honey" betekent en duidt op de geur van de wilde bloemen. Maar hoe je het ook noemt, één ding is zeker, de Tuinroute heeft veel te bieden; de lagunes van Wilderness, het meer van Sedgefield, de Heads van Knysna, prachtige stranden bij Plettenberg Bay en tot slot de geweldige natuur in Tsitsikamma.
Mossel Bay
Mossel Bay is het startpunt van de Tuinroute. Het is van een klein, rustig havenplaatsje uitgegroeid tot een vakantiedorp met kilometerslang mooi strand en veel wandelpaden. De naam mossel baai is niet langer meer van toepassing, de mossels zijn er nl. niet meer, maar het draait nu vooral om zeetong. Mossel Bay heeft een hele geschiedenis vanwege Bartolomeu Dias. Deze ontdekkingsreiziger landde hier in 1488 na een storm waardoor hij Kaap de Goede Hoop al voorbij was. In het Bartolomeu Dias Museum Complex zijn diverse musea ondergebracht. In het maritiem museum staat een replica van het schip van Dias. Verder is er nog een botanische tuin, de 500 jaar oude Post Office Tree; als je hier een kaart post krijgt het een speciaal poststempel, een schelpenmuseum, een aquarium en een informatiecentrum. Met de boot kun je naar Seal Island, dit ligt ca. 2 km uit de haven. Op dit eilandje dat 100 m lang en 50 m breed is, leven ca. 4.000 zeehonden.
George
George is de grootste stad langs de Tuinroute en tevens de hoofdstad van de regio. Het ligt in een agrarisch gebied aan de voet van de Outeniqua bergen. Hier is tevens de start van de Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein die heen en weer rijdt tussen George en Mossel Bay. Het is de enige stoomtrein die nog dagelijks rijdt. Onderweg kom je o.a. over een 210 meter hoge brug, de Kaaimans River Bridge. Je kunt er ook voor kiezen om met de Outeniqua Power Van (gemotoriseerde tram) een route over de rails te maken. Er zijn 3 verschillende eindpunten. Onderweg heb je prachtige uitzichten en passeer je bossen, watervallen, 4 passen en 6 tunnels. In het Outeniqua Transport/Railway Museum vindt je alles wat maar met treinen te maken heeft o.a. een replica van een oud station, diverse stoomlocomotieven en wagons, een ruimte met modeltreinen en een miniatuurtrein. Verder is er een informatiecentrum, souvenirwinkels en een restaurant. Het museum is tevens vertrek- eindpunt van de Outeniqua trein.
Wilderness
Wil je actief bezig zijn in een mooie omgeving met meren, lagunes en rivieren, blijf dan een tijdje in Wilderness. Hier kun je wandelen, paragliding, mountain-biking, paardrijden, boottochten maken, vissen, dolfijnen en walvissen spotten en ga zo maar door. De belangrijkste toeristische trekpleister is het Wilderness National Park.
Sedgefield
Sedgefield is een kleine kustplaats met 5 prachtige stranden en diverse meren. Het Groenvlei meer, ook wel Lake Pleasant genoemd, is een natuurlijk zoetwatermeer en tevens beschermd vogelreservaat. Dit gebied is dan ook zeer geliefd bij zowel watersport- als vogelliefhebbers. Een paar keer per jaar is een gedeelte van het meer roze gekleurd vanwege de vele flamingo's die hier dan neerstrijken.
Knysna
De belangrijkste maar ook meest toeristische plaats van de Tuinroute is Knysna. Het wordt ook wel de kunst hoofdstad van de regio genoemd vanwege de vele kunstgalerijen. Je vindt hier een overvloed aan winkels en restaurants. In The Waterfront vind je winkels, galerijen en restaurants. Je kunt een lagune of zonsondergang boottocht boeken. In Knysna is het altijd erg druk, behalve op zondag. In de lagune worden oesters gekweekt. Jaarlijks vindt het Knysna Oyster Festival plaats (in 2009 van 3 - 12 juli) waarbij ieder jaar duizenden oesters worden gegeten. Mocht je niet van oesters houden, er is ook nog een restaurant genaamd "De Oude Fabriek" die gespecialiseerd is in gerechten met springbok, koedoe, wildebeest, krokodil en struisvogel. De "National Lake Area" is een Nationaal Park bij Knysna.
Knysna Elephant Park
In het Knysna Elephant Park zijn momenteel 12 tamme olifanten. Dit zijn weesjes die gered zijn uit o.a. het Kruger Park, op 2 na die in het park is geboren. Het is hier mogelijk een rit op de rug van een olifant of een wandeling met deze kolossen te maken. Ook kun je naar de olifanten gebracht worden om ze te voeren en aan te raken. Mocht je er nog geen genoeg van krijgen, als je een kamer huurt in de Elephant Boma kunt je bijna naast ze slapen. Het park ligt tussen Knysna en Plettenberg Bay.
Plettenberg Bay (Plett in de volksmond)
Plettenberg Bay, door de Portugese zeevaarders "Beautiful Bay" genoemd, is een klein maar wel chique plaatsje met een "jetset" strand. De meeste mensen komen hier voor de mooie eindeloze stranden en de vele watersporten die je hier kunt beoefenen. Plettenberg is tevens de kraamkamer van de bedreigde Southern Right Whales die hier in grote aantallen tussen juli en december hun jongen ter wereld brengen. In Nelson's Bay Cave zijn overblijfselen (gereedschap en ornamenten) gevonden die er op wijzen dat deze grotten al meer dan 100.000 jaar geleden door mensen in het stenen tijdperk en later door de Khoisan werden bewoond. Er worden nog steeds opgravingen gedaan en de grot is open voor publiek. Net buiten Plettenberg (ca. 5 km) richting Port Elizabeth, ligt het Keurboom's Nature Reserve waar grote kolonies zeemeeuwen broeden. In het reservaat kun je wandelen, een boottocht maken, kanoën, zwemmen of picknicken.
Robberg Nature Reserve
Ca. 8 km ten zuiden van Plettenberg ligt het Robberg Nature Reserve. Vanaf het startpunt naar "the Point" en dan weer terug is zo'n 4 uur lopen. Hoewel het eiland niet echt groot is, is het heel rotsachtig. Er zijn 3 wandelingen die in lengte variëren. Boven bij The Point staat, 146 m boven zeeniveau, de Cape Seal Lighthouse, een vuurtoren uit 1950. Hier zie je veel zeevogels. Er is altijd een snelle weersverandering, zodat je op alles voorbereid moet zijn. Bij hoogtij is het gevaarlijk om hier te gaan lopen vanwege de hoge golven.
The Crags
Tony Blignaut heeft het initiatief genomen om apen die voorheen in een kooi leefden, vrij te laten rondlopen. Zo ontstond Monkeyland. Het bos van Monkeyland was helaas niet geschikt voor de hele kleine aapjes waardoor het idee ontstond om nog een reservaat te bouwen waar ze, samen met diverse vogels, konden leven.
Monkeyland Primate Sanctuary
Monkeyland is een reservaat in een stuk bos van 12 ha waar 12 diverse soorten apen vrij, en samen met elkaar, kunnen leven. Elke aap heeft wel een voorgeschiedenis die altijd te maken heeft met gevangenschap. Zodra ze hier aankomen worden ze eerst gerehabiliteerd en daarna in het bos vrijgelaten. Samen met een gids kun je een wandeling van ongeveer een uur door het bos maken waarbij je over de 118 m lange hangbrug loopt. Er is een restaurant en een souvenirwinkel.
Birds of Eden
Birds of Eden is een prachtig, vrij nieuw reservaat in 2 ha inheems bos waar tropische en Afrikaanse vogels vrij rond kunnen vliegen. Het is daarmee de grootste volière in de wereld. Net als in Monkeyland leven hier vogels die voorheen in kooien hebben geleefd, de meeste zijn daardoor vrij tam. Er zijn ca. 2.000 vogels verdeeld in 180 soorten en in de tuin zijn ook nog veel vogels te vinden. Je kunt hier heerlijk rustig over een wandelpad lopen met alleen maar de geluiden van de vogels die vrij over of rond je heen vliegen. Er zijn 4 restaurants en een souvenirshop.
Tsitsikamma
Voor uitgebreide informatie zie Tsitsikamma.
© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com