Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!

Home
/ Zuid-Afrika / Praktische informatie
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen Zuid-Afrika

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.

Reisgidsen zijn er al vanaf € 8.95 bestel hier eenvoudig online!

Meer info en prijzen

Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Zuid-Afrika

AccommodatieAmbassade ApotheekAuto en camperBankBenzineBeste reistijd BilharziaBTWBusCreditcardDouaneElektriciteitEten en drinkenFeestdagenFooiGehandicaptenGeldautomatenGiftige betenInternetKamperenKinderenKledingKrant en tijdschriftenMalaria & muggenMedische voorz.Mobiele telefoonNavigatieParkerenPaspoortOngevalPlaatsnamenPostkantoorRestaurantsSupermarktTankenTijdverschilTelefonerenToilettenTolwegenTreinVaccinatiesValutaVeiligheid Verkeer Visum VliegveldenVlucht, nationaalVlucht, internationaalWinkelsZonneschijn/-brand

Accommodatie
Er zijn allerlei soorten accommodatie te vinden; van goedkoop tot duur, van zeer eenvoudig tot chique. Hotels, B&B, guesthouse, camping, lodges, rondavels, chalets, bungalows, safaritenten, jeugdherbergen, backpackershostels, caravanparken, rest camps, vakantieparken en al of niet self-catering. Niet in elke accommodatie is airco of verwarming aanwezig waardoor het zomers flink heet kan zijn en 's winters behoorlijk koud.
De prijzen worden meestal weergegeven per persoon b.v. R200 pp sharing per night, is een tarief voor 2 personen p.p. per nacht. Campings zijn erg schoon en hebben allemaal een braai (barbeque), douche en zelfs vaak een ligbad. Er kan ook een tarief staan per unit per nacht. Dit tarief is dan voor 2 of meerdere personen totaal per nacht en geldt meestal voor self-catering. Voor alleenreizenden wordt meestal een ander tarief berekend. Het wordt niet vaak vermeld maar anders is het omschreven als single of single supplement. Over het algemeen zijn de prijzen verdeeld in 3 seizoenen; hoogseizoen, laagseizoen en speciale vakanties/weekenden.
De Zuid-Afrikaners gaan er in het weekend graag op uit zodat de accommodaties dan vaak vol zitten. Ook zijn ze gek op braaien dus bij welke accommodatie je ook komt, er staat een braai!
Ambassade
Met de ambassade heb je in principe niet veel te maken tenzij je een speciaal visum nodig hebt.
Zowel de Nederlandse als de Belgische Ambassade zijn gevestigd in Pretoria.
De Zuid-Afrikaanse Ambassade in Nederland is gevestigd in Den Haag.
Te bereiken maandag - vrijdag van 14.00 - 16.00 uur, tel. 070 - 3924 501/2/3/4.
De Zuid-Afrikaanse Ambassade in België is gevestigd in Brussel, tel. +32/(0)2230-6845.

Apotheek
Er zijn goede apotheken genaamd Pharmacy of Apteek. Heb je dus onverhoopt medicijnen nodig dan kun je gerust hier naartoe gaan. En kom je er in het Engels niet uit dan probeer je het gewoon in het Nederlands. Heb je geen advies nodig en weet je precies wat je nodig hebt dan kun je ook bij de supermarkt of Clicks terecht.
Autohuur & Campers
Zonder auto of camper kom je nergens dus een auto huren is noodzakelijk (tenzij je uiteraard met een groepsreis meegaat). Er zijn genoeg aanbieders dus prijzen vergelijken loont zeker de moeite. In principe voldoet een "gewone" auto of je moet van tevoren weten dat de plaatsen waar je naartoe gaat zo afgelegen liggen of zulke slechte wegen hebben, dat het beter is een 4WD auto te huren. Je praat dan uiteraard wel over een andere (lees duurdere) prijsklasse. Bij elk vliegveld kun je een auto huren en deze vervolgens in een andere plaats weer inleveren. Hiervoor betaal je soms wel "drop off" kosten. Een creditcard is verplicht en deze moet op naam staan van de berijder. Is dit niet het geval dan dient er een extra fee van ca. R150 betaald te worden. NB: de ene maatschappij doet hier moeilijker over dan de andere.
Let op de volgende zaken: het aantal vrije kilometers per dag, hoogte Eigen Risico en of je een one-way drop off fee moet betalen.
Bank
De meeste banken zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 - 15.30 uur en op zaterdag van 8.30 - 11.00 uur. In kleinere plaatsen komt het voor dat tussen 13.00 en 14.00 de bank gesloten is. Op feestdagen zijn alle banken gesloten. Op het vliegveld van Johannesburg kun je 24 uur per dag terecht om geld te wisselen. Het slimste is om Zuid-Afrikaans geld te pinnen. Dit is makkelijker en voordeliger.
Benzine
In tegenstelling tot de snelwegen kom je in bijna iedere plaats wel een tankstation tegen. Soms zijn er zelfs 3 dicht bij elkaar. Ga je een lang stuk rijden zorg dan dat je een volle tank benzine hebt. De benzineprijs is ongeveer de helft van wat er in Nederland aan de pomp wordt betaald. Dit is zeer prettig omdat er over het algemeen veel kilometers worden gereden. Er kan nergens met de creditcard worden afgerekend. Zorg dus voor voldoende kontant geld als je wilt gaan tanken.
Beste Reistijd
De drukste tijd is tijdens de zomer, van half oktober tot half februari, met topdrukte in december en januari. Daarnaast is het rond Pasen druk en tijdens de wintervakanties in juni en juli. Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden maar het ligt aan je eigen voorkeur wanneer je wilt en kunt gaan. Zie ook onder Feestdagen en vakanties.
Bilharzia
Dit kun je oplopen nadat je in aanraking bent geweest met geïnfecteerd water hetzij door het te drinken of door kontakt met de huid. Kook daarom altijd het water en zwem niet in stilstaand water.
BTW
Er wordt een standaard tarief van 14% BTW gehanteerd. In supermarkten zie je op de kassabon een duidelijk onderscheid; aardappels, groente, fruit, melk en eieren zijn BTW vrij. Doe je als buitenlandse bezoeker grote aankopen dan is het verstandig de kassabon(nen) te bewaren. Het is mogelijk, zodra je het land verlaat, bij de douane van een internationaal vliegveld, het BTW bedrag terug te ontvangen.
Bus
De volgende maatschappijen hebben, vrij luxe, intercity bussen:
Intercape, Greyhound en Translux.
Backpackers kunnen gebruik maken van de, goedkopere, bussen van Baz Buz Backpackers Bus

Creditcard
Door de meeste winkels en hotels worden ze geaccepteerd. Hou er echter rekening mee dat er bij diverse accommodaties zoals een B&B of een guesthouse, geen betaling met creditcard mogelijk is. Bij autohuur is het in de meeste gevallen juist verplicht een creditcard te overhandigen. Visacard is de meest geaccepteerde creditcard ter wereld.
Douane
Voordat je door de douane komt moet je, naast het tonen van je paspoort, een formulier afgeven waarop is ingevuld hoelang je blijft, waar je blijft en wat je gaat doen (werken, vakantie) etc.
Elektriciteit
In Zuid-Afrika gebruiken ze andere stekkers dan in Europa. Een reisadapter uit Nederland of België kun je hier niet gebruiken. In bijna elke supermarkt en op het vliegveld kun je een adapter kopen. Er zijn verschillende adapters in omloop dus kijk goed welke je nodig hebt, of het voor een geaarde of een niet geaarde stekker is. De adapters zijn niet beveiligd tegen kortsluiting. Haal daarom na gebruik de reisadapter uit het stopcontact.
Eten en drinken
Voor eten geldt in Zuid-Afrika wat eigenlijk overal geldt: eet geen ongeschild fruit, eet geen rauw vlees etc. Denk bij het boodschappen doen eraan om vlees in een aparte tas met andere gekoelde producten (b.v. frisdrank) te doen. Als de zon schijnt loopt de temperatuur in de auto al gauw hoog op. Niet overal is het kraanwater drinkbaar. Soms ruik je een sterke chloorlucht. Het beste is om altijd een fles water te kopen voor b.v. het tanden poetsen of het innemen van medicijnen.
Typisch Zuid-Afrikaanse producten: Biltong (rundertong), Droë Wors (gekruide droge worst), Rooibos thee en Mrs. Ball chutney.
Feest-en gedenkdagen
Nieuwjaarsdag  - 1 januari
Human Rights Day - 21 maart
Good Friday & Easter - verschilt
Freedom Day - 27 april
Workers Day - 1 mei
Youth Day - 16 juni
National Women's Day - 9 augustus
Heritage Day - 24 september
Day of Reconciliation - 16 december
Christmas Day & Day of Goodwill - 25 en 26 december.

Er zijn 4 termijnen per jaar dat Zuid-Afrikaners vakantie hebben. Dit zijn over het algemeen drukke tijden.

KZN, Oost-Kaap, West-Kaap en Noord-Kaap in 2009:
Termijn 1: 04-04 tot 14-04 (1,5 week)
Termijn 2: 27-06 tot 19-07 (3 weken)
Termijn 3: 24-09 tot 04-10 (1,5 week)
Termijn 4: 12-12 tot 12-01 (4 weken)

Vrijstaat, Gauteng, Noord-West, Limpopo en Mpumalanga in 2009:
Termijn 1: 28-03 tot 14-04 (2,5 week)
Termijn 2: 27-06 tot 19-07 (3 weken)
Termijn 3: 24-09 tot 04-10 (1,5 week)
Termijn 4: 12-12 tot 12-01 (4 weken)

Fooi
Zoals het overal ter wereld gaat, ben je tevreden over de geleverde diensten dan geef je een fooi. Het meest gebruikelijk is de taxi chauffeur, het kamermeisje, de bagagedrager, de ober en de gids. Gemiddeld komt dit neer op 10-15% van het totaalbedrag. Hou er wel rekening mee dat een fooi van b.v. R5 of R10 (ca. € 0,50 - € 1,00) niet veel lijkt maar voor de lokale bevolking is dit wel het geval, vooral in verhouding met hun salaris. Fooi voor bedienden bij de benzinepomp die ruiten schoonmaken en olie en water checken: tussen R2-R5 fooi.
Gehandicapten
Er wordt wel aandacht besteed aan mensen in een rolstoel maar helaas nog niet genoeg. Het is daarom zinvol vooraf te informeren omdat veel restaurants, accommodaties en toiletten, hier nog niet op afgestemd zijn. Vaak zie je al wel speciale gehandicapten parkeerplaatsen.
Geldautomaten (Bankteller)
Geld opnemen kan bij de bank waar meestal een of meerdere geldautomaten staan. Ook bij veel winkels is een automaat (ATM) binnen. Soms kan het gebeuren dat de automaat het niet doet. Dit wordt niet aangegeven maar normaal gesproken gaat een transactie vrij snel. Als je te lang moet wachten neem dan geen risico en ga op zoek naar een andere automaat. In het weekend kan het voorkomen dat de automaat leeg is. Blijf altijd alert als je geld opneemt. Ga met z'n tweeën zodat de een geld kan opnemen en de ander de boel in de gaten kan houden. Laat geen andere mensen in de buurt komen en ga niet in op hulp die wordt aangeboden. Ben je alleen of voel je je niet veilig, bij de meeste banken hebben ze ook binnen een automaat.
Giftige beten/steken
Het risico om door een slang te worden gebeten is niet groot. Maak je met een gids een wandelsafari dan houdt hij het e.e.a. in de gaten. Ga je zelf ergens wandelen doe dan dichte schoenen en een lange broek aan. Kijk goed om je heen en neem eventueel een stok mee. In een bosachtige omgeving moet je rekening houden met teken.
Internet
Mailen en internetten kan bij een internetcafé of bij Postnet. Bijna elke plaats, hoe klein ook, heeft wel een internetcafé. Je eigen laptop meenemen kan soms een probleem zijn. Bij de meeste accommodaties is nog geen internet beschikbaar. Mocht dit belangrijk zijn, vraag er dan goed naar. Meestal wordt er positief geantwoord op de vraag of het er is maar de volgende problemen kunnen zich dan voordoen:
het signaal is slecht of niet te ontvangen, de eigenaar/eigenaresse weet niet hoe het werkt, het is wel aanwezig maar er is geen inlogsleutel bekend en in het ergste geval is het er gewoon niet!
Kamperen
Er zijn genoeg campings in Zuid-Afrika. Ook zijn er voldoende kampeerwinkels te vinden waar je de benodigde spullen kunt kopen. Het is mogelijk kampeeruitrusting te huren of om een auto te huren en de kampeeruitrusting te kopen die bij het inleveren van de auto door het bedrijf wordt teruggekocht. Enkele namen van winkels: Cape Union Mart, 4x4megaworld, Drive and camp, Tentco, Campworld, Capestorm, Outdoorwarehouse, Cara-camp, Leisureland en Safaricentre.
Kinderen
Reizen met kinderen is geen enkel probleem. Hou er wel rekening mee dat niet elke accommodatie prijs stelt op of geschikt is voor kinderen. Bij lodges in wildreservaten staat de leeftijd vermeld waarop ze meemogen op safari. Meestal is dit vanaf 10 jaar.
Kleding
Neem niet teveel kleding mee want er zijn voldoende kledingzaken. Probeer het zo te combineren dat je voor zowel koud als warm weer de juiste kleding bij je hebt zoals katoenen broeken en een fleecetrui met windjack. Het weer kan nogal eens omslaan en per provincie verschillen. Leuke Outdoor kleding is o.a. te koop bij Cape Union Mart en andere outdoor zaken. Ook bij parken en andere attracties hebben ze vaak leuke kleding (met of zonder logo).
Kranten en tijdschriften
IIn de boekwinkels (PNA of CNA) en supermarkten zijn diverse kranten en tijdschriften verkrijgbaar. Om een paar kranten te noemen: Die Burger, Beel, Daily News, Business Day, Sowetan. Er zijn roddelbladen te koop maar ook veel tijdschriften over reizen en de natuur.
Malaria & muggenbeten
De malariamug komt het meest voor in Mpumalanga en KwaZulu-Natal. Draag 's avonds kleding met lange mouwen en een lange broek. Of je wel of geen malariatabletten wilt slikken is een persoonlijke keuze. Aan de andere kant hebben ze in Afrika hele goede medicijnen waarmee ze het snel onder controle hebben.
Tegen muggenbeten kun je in Zuid-Afrika prima produkten kopen zoals Tabard of Peaceful Sleep. Is het kwaad al geschied dan is Lidocaïne zalf (merk Emla) in een tube, een goed middel tegen de jeuk.
Medische voorzieningen
Uiteraard moet je er zelf voor zorgen dat er een goede reisverzekering is afgesloten. Mocht er onverwachts toch wat gebeuren, in heel Zuid-Afrika zijn voldoende ziekenhuizen aanwezig. Er zijn staatsziekenhuizen, provinciale ziekenhuizen en privé klinieken. In een privé kliniek krijg je echter de beste zorg. Gebruik je medicijnen neem dan eventueel een apothekersverklaring mee.
Mobiele telefoon
Met je eigen telefoon heb je in Zuid-Afrika geen bereik. Je kunt daarom 3 dingen doen. Als je een Prepaid toestel hebt, koop dan een Zuid-Afrikaanse Prepaid kaart. Heb je een vast nummer dan kun je overwegen een Zuid-Afrikaanse SIM-card te kopen. Je hebt dan tijdelijk een ander nummer. Eenmaal terug in Nederland of België wissel je de SIM-card weer om. Of je huurt een mobiele telefoon op het vliegveld. Zit je wat achteraf of tussen de bergen dan heb je soms helemaal geen bereik. Hou dit wel in de gaten.
Navigatie
Als je eenmaal navigatie gewend bent, wil je eigenlijk niet meer zonder. Maar of je het in Zuid-Afrika echt nodig hebt, in principe niet. Over het algemeen staan de plaatsen goed aangegeven. Kom je er echt niet uit dan kun je het altijd nog vragen. Ga je maar een paar weken op vakantie dan zul je moeten afwegen of het zin heeft om een update van Zuid-Afrika te kopen. Het meest voorkomende navigatiesysteem in Zuid-Afrika is Garmin Map Source maar dat is nogal prijzig. Je kunt het huren bij b.v. Europcar maar het zit duidelijk zichtbaar achter de voorruit waardoor je een makkelijke prooi bent voor dieven. Een andere optie, in ieder geval aan te raden, is om een "Route Atlas" te kopen. Hierin staan duidelijke kaarten en afstandtabellen. Er zijn diverse merken en ze zijn te koop bij de boekwinkel.
Parkeren
Meestal staat er een man of vrouw, al of niet in een gekleurd hesje, bij een parkeerplaats. Zij letten op je auto. Het is gebruikelijk, niet verplicht uiteraard, om ze een fooi te geven van ca. R0,50 - R1,00.
Paspoort
Om Zuid-Afrika in te komen heb je geldig een paspoort nodig. Als je voor langere tijd of zelfs meerdere landen gaat bezoeken is het raadzaam zoveel mogelijk lege pagina's in je paspoort te hebben voor stempels en/of visum.
Pech onderweg of ongeval
Langs de snelwegen staan gele alarmpalen met een bord SOS erbij. Ze mogen, uiteraard, alleen gebruikt worden bij pech of een ongeval. Je krijgt direkt kontakt met een hulpdienst. De meeste mensen rijden in een huurauto en dienen in dat geval kontakt op te nemen met het verhuurbedrijf. Op de overhandigde papieren staat altijd een noodnummer vermeld. Het is belangrijk dat de politie er z.s.m. bij komt zodat er een proces-verbaal opgemaakt kan worden.
Plaatsnamen
In Limpopo zijn er de afgelopen jaren nogal wat plaatsnamen gewijzigd. De Engelse namen zijn veranderd in Afrikaanse. Over het algemeen worden beide namen (nog) genoemd maar op verkeersborden wil het nogal eens voorkomen dat eerst de oude naam wordt genoemd en een paar kilometer verderop weer de nieuwe naam of net andersom. Ben je hiervan niet op de hoogte dan is het best vervelend (vooral als je de betreffende plaats daardoor voorbij rijdt). Hieronder een opsomming:

Oude naam - Nieuwe naam
Buffelspruit - Mhlabanyatsi
Messina - Musina
Naboomspruit - Mookgophong
Nylstroom - Modimolle
Potgietersrus - Mokopane
Skilpadfontein - Marapyane
Warmbaths - Bela Bela
Witbank - eMalahleni
Postkantoor
De meeste postkantoren zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 - 16.30 uur en op zaterdag van 8.00 - 12.00 uur. Kleinere kantoren zijn soms gesloten tussen 13.00 en 14.00 uur. Wil je post ontvangen in Zuid-Afrika dan kan dit d.m.v. poste restante. Bij het postkantoor van je keuze moet je dit eerst schriftelijk aanvragen. Degene die vanuit Nederland of België de post opstuurt adresseert dit als volgt:
O. Preis, Poste Restante, Johannesburg 4000, Zuid-Afrika. De betreffende post wordt dan bij het postkantoor voor je bewaart.
Restaurants
Er zijn chique restaurants en lokale restaurants. In de grotere steden vindt je ook internationale restaurants; Italiaans, Frans, Portugees, Grieks, Chinees, Thais en Indonesisch. Daarnaast zijn er internationale fastfoodketens zoals Kentucky Fried Chicken en Wimpy. Nando's kom je ook veel tegen, hier kun je Portugees eten. Het meest geschikt om met kinderen naar toe te gaan is de Spur waar het juist om het kind draait. De prijzen zijn, vooral als je het vergelijkt met Europa, niet duur.
Supermarkt
In Kenia kun je op diverse plekken souvenirs kopen; op markten, in souvenirwinkels, bij lodges, hotels of gewoon op straat. Afdingen is een vereiste, al zie je in winkels vaak vaste prijzen maar ook hier is afdingen het proberen waard. De meest verkocht souvenirs zijn houtsnijwerk (dieren), vlechtwerk,  edelstenen, speksteenbeeldjes, batikprodukten, schilderijen, sieraden gemaakt door de lokale bevolking, kiondos (manden van sisal)en Masai maskers, speren en schilden. Let goed op dat je geen namaak houtsnijwerk koopt. Bedreigde dier- of plantensoorten zoals siervoorwerpen van koraal of ivoor of haarkammen van schildpaddenschild, zijn verboden in te voeren! 
Tanken
Langs de snelwegen kom je niet zo vaak een tankstation tegen. Dit in tegenstelling tot een plaats waarin er soms wel 3 dicht bij elkaar zitten. Tank dus liever wat vaker dan dat je zonder komt te zitten. De benzineprijs ligt ca. 50% lager dan in Nederland. Je kunt in de auto blijven zitten want er is altijd een medewerker die de tank voor je volgooit. Meestal wordt de voorruit (en soms de achterruit) schoongewassen. Het is gebruikelijk de medewerker een fooi te geven. Betalen kan alleen kontant bij de pompbediende.
Telefoneren
Vanuit Nederland of België toets je eerst het landnummer voor Zuid-Afrika: 0027, daarna het abonneenummer zonder 0. Voorbeeld: het telefoonnummer is: 035 - 567 1234. Vanuit Nederland of België wordt het dan 0027 - 35 567 1234. Ook als je met je eigen mobiele telefoon belt moet je eerst het landnummer kiezen. Heb je een SIM-kaart met een Zuid-Afrikaans nummer dan kies je: 035 - 567 1234.
Het is mogelijk bij het vliegveld een mobiele telefoon te huren. Blauwe openbare telefoons werken op munten. Voor de groene heb je een telefoonkaart nodig van Telkom. Telefoonkaarten zijn op veel plaatsen te koop bij postkantoren en diverse winkels. Let op: een SIMcard is zonder beltegoed, dit moet je er apart bijkopen. Prepaid tegoed, Airtime genoemd, is bijna overal te koop. Er zijn 3 providers nl. Vodacom, MTN en Cell C. Vanuit Zuid-Afrika naar Nederland bellen is 0031 en naar België 0032.

Tijdverschil
Tijdens de Nederlandse en Belgische zomertijd geen, in de wintertijd is er 1 uur verschil.
Toiletten
Of je nu in een restaurant komt of bij een park, bijna overal waar je komt zijn de toiletten schoon. Er zijn helaas nog weinig toiletten beschikbaar voor mensen in een rolstoel.
Tolwegen
Tolwegen komen redelijk veel voor. Er moet altijd kontant worden betaald. De tol verschilt van een paar Rand (R5) tot tientallen Randen (R46) per traject.
Trein
Reizen per trein wordt voornamelijk gedaan door forenzen. Toeristen kiezen hier liever niet voor want er zijn niet veel verbindingen en ze rijden onregelmatig. Treinreizen die heel populair zijn:
Blue Train - zeer luxe treinsafari met persoonlijke butlers, rijdt o.a. Kaapstad - Pretoria en Pretoria - Durban v.v.
Rovos Rail - de (houten) suites zijn in oude stijl maar is ook een zeer luxe, rijdt o.a. Kaapstad - Pretoria, Pretoria - Vic Falls, Pretoria - Durban.
Shongololo Express - rijdt, voornamelijk 's nachts, door 9 landen in Zuidelijk Afrika.
De organisaties bieden vaak een meerdaagse treinreis aan. Deze zijn niet goedkoop maar het is een aparte belevenis.

Vaccinaties
Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht wanneer je uit een besmet gebied komt. Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.
Valuta
De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand, afgekort R of ZAR (Zuid-Afrikaanse Rand). De Rand wordt weer onderverdeeld in centen. Er zijn bankbiljetten van R10, R20, R50, R100 en R200. De muntstukken bestaan uit 1 cent, 2 cent, 5 cent (koperkleurig), 10 cent, 20 cent en 50 cent (messing), R1, R2 en R5 (zilverkleurig). Hierdoor zie je snel het verschil. Op de bankbiljetten staat de BIG 5 afgebeeld en op het muntgeld diverse vogels en dieren.
Veiligheid
Dit onderwerp had beter helemaal bovenaan kunnen staan. De meeste mensen zitten hier erg over in. Dit komt mede doordat het land nu eenmaal niet als veilig te boek staat. Het is echter zo dat je al reizend zult merken dat je je niet onveilig zult voelen. Uiteraard moet je je gezonde verstand gebruiken zoals de voor de hand liggende zaken als: geen (opvallende) kostbare sieraden dragen, 's avonds niet autorijden (zeker niet op onbekende plekken), autoportieren op slot, geen kostbare apparatuur zichtbaar in de auto leggen of laten liggen, geen lifters meenemen. Vraag eventueel aan de lokale bevolking welke plekken je beter kunt vermijden. Uiteraard ook niet op eigen houtje door een township gaan rijden of lopen, dit is vragen om moeilijkheden.  
Verkeer
Het is wennen. In Zuid-Afrika wordt links gereden en het stuur en de bedieningspanelen zitten rechts. Heb je hier geen ervaring mee, neem dan geen risico en neem een taxi naar je accommodatie. Vaak heeft de accommodatie een pick-up service. De wegen rond Kaapstad zijn, vooral in de spits, ontzettend druk. Om na een lange vlucht je ook nog met de auto én de verkeersregels bezig te houden, kan net teveel van het goede zijn. Na een paar dagen ben je er trouwens wel aan gewend. Behalve aan de richtingaanwijzer die 9 van de 10 keer links van het stuur zit. Wil je afslaan dan gaan in het begin de ruitenwissers aan. Maar ook dat went.
Bij een kruising geldt, wie het eerst aankomt mag als eerste weer gaan rijden. Dit geldt ook als de verkeerslichten niet werken. Altijd stoppen bij een stopbord! Als je wilt inhalen geeft men de ruimte door op de vluchtstrook te gaan rijden. Je bedankt dan door 1 à 2 keer met de gevarenlichten te knipperen of je hand op te steken. Hou er rekening mee dat er vaak mensen langs de wegen lopen of fietsen, zelfs op de snelweg. Met keren uitkijken dat je op de goede rijstrook gaat rijden (dus niet gaan spookrijden). Het maken van een U-bocht als je verkeerd bent gereden is verboden, tenzij er een bord staat dat het wel mag. In Zuid-Afrika kennen ze ook flitspalen en de politie kontroleert ook veel. Er is 's avonds op de meeste plekken geen verlichting van de weg. Taxibusjes stoppen overal om passagiers te laten in- of uitstappen. Dit moet je dus altijd in de gaten houden.
De maximumsnelheid op snelwegen bedraagt 120 km/uur, op lokale wegen 80 km/uur en in de bebouwde kom 60 km/uur.
Het maximaal toelaatbare alcoholpercentage is 0.05 mg per 100 ml wat overeenkomt met 2 glazen alcohol. Mobiel bellen tijdens het rijden is verboden en een gordel dragen is verplicht.
Verder zijn de wegen over het algemeen goed maar dit is sterk afhankelijk per provincie. Soms kom je zelfs op de snelweg nog veel potholes tegen (gaten in de weg). In verband met het WK in 2010 worden bijna alle wegen onder handen genomen. De wachttijd varieert van 10 - 20 minuten. Het kan dus voorkomen dat je 4 à 5 keer in een uur moet wachten waardoor je zo 1 uur meer reistijd kwijt bent. Hou hier rekening mee. Het laatste wat je nodig hebt op vakantie is stress of je moeten haasten omdat je anders niet op tijd bij het volgende adres aankomt.
De meeste verkeersborden spreken voor zich. A = alternatieve route, T = Tolweg, POL = politie.
Bruine borden zijn over het algemeen toeristische informatieborden (uitkijkpunt, National Park).
Een robot = een verkeerslicht en een Cul-de-sac = doodlopende weg.
Visum
Als toerist krijg je automatisch een visum voor 90 dagen. Het visum is een stempel in je paspoort dat je krijgt bij de douane. Het visum verlengen kan bij Home Affairs die in elke provincie een kantoor heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Vliegvelden
Er zijn veel vliegvelden in Zuid-Afrika, zowel internationale als lokale. Daarnaast hebben veel wildparken een eigen airstrip.
De internationale luchthavens zijn:
Kaapstad, Johannesburg en Durban.
Nationale luchthavens:
Port-Elizabeth (5 gates), Bloemfontein, East-London, Gaborone, George, Kimberley, Kruger (Skukuza), Mafikeng, Mthata, Maseru, Pilanesburg, Polokwane en Upington.

Vlucht, nationaal
South African Airways, SA Airlink, SA Express, Kulula, Mango, Nationwide en 1Time vliegen binnen Zuid-Afrika. Ook kun je bij een buitenlandse luchtvaartmaatschappij een binnenlandse vlucht boeken zoals British Airways/Comair en Sabena/Nationwide.
Vlucht, internationaal
Je kunt kiezen om rechtstreeks te vliegen of via Londen, Duitsland of Zwitserland. Rechtstreeks is uiteraard sneller maar vaak ook duurder. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen is het zo dat hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is.
Wildcard
Als je graag Game Reserves of Nationale Parken bezoekt kun je overwegen om een WILD CARD aan te schaffen. Als internationale toerist is het alleen mogelijk de zgn. All Clusters Card te kopen. De WILD CARD is een soort creditcard met een PIN code waarmee je vrije toegang hebt bij de South African National Parks (SANParks), Cape Nature Conservation Reserves (CNC), Msinsi Resorts en Big Game Parks in Swaziland en Ezemvelo KZN Wildlife. Voor 1 persoon kost de kaart R940 en voor 2 personen R1640. Daarnaast ontvang je gratis het WILD-magazine.
Winkels
Supermarkt: Pick 'n Pay, Spar, Friendly, Checkers. Deze hebben net zoveel produkten als een Nederlandse supermarkt.
Groente en Fruit: Fruit & Veg Store.
Boekenwinkel: PNA, CNA.
Warenhuis: Woolworths.
De meeste winkels zijn geopend van 8.30 - 17.00 uur en zaterdags van 8.00 - 13.00 uur. In kleinere plaatsen zijn de winkels tussen de middag gesloten. In grotere steden of shopping malls zijn sommige winkels op zondag open. Bij benzinestations kom je vaak winkels tegen die 24 uur per dag open zijn, 24/7 genaamd of de 7Eleven, open van 7.00 - 23.00 uur. NB: op zondag wordt er niet altijd alcohol verkocht maar dit is per provincie verschillend.

Zonneschijn/-brand
De zon schijnt veel en vaak maar is ook veel heftiger dan in Europa. Ook al is het bewolkt dan kun je nog verbranden. Zorg dus steeds voor een goede zonnebrandcrème en een goede zonnebril. Een pet is ook niet overbodig. Is het kwaad eenmaal geschiedt gebruik dan een aftersuncrème. Aloë vera is een goed middel en volop verkrijgbaar. Het helpt ook uitstekend tegen zonne-allergie.
► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Reisinformatie Afrika
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com