Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Kenia
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgids KeniaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Met een reisgids over Kenia ga je goed voorbereid op vakantie. Kom meer te weten over je reisbestemming zoals de Samburu en Masai bevolking, de Swahili cultuur, klimaat, natuur en bezienswaardigheden. Een goede reisgids met nuttige informatie en praktische tips is vooral tijdens de vakantie onmisbaar. De reisboeken bevatten informatie over Nairobi, Mombasa, de Rift Valley, Mount Kenya, de stranden van Diani Beach en Malindi aan de oostkust en uiteraard de prachtige nationale parken. Ga je op safari in Amboseli, Masai Mara, Tsavo East of Tsavo West dan kun je eigenlijk niet zonder een natuurgids als naslagwerk om de vele diersoorten te herkennen.


Reisgidsen en Landkaarten

Header
Algemene informatie Kenia
Kenia, al jarenlang bekend als hèt safariland in Afrika, is het eerste land waar safari's werden ondernomen. Een van de bekendste, eerste safarigangers was avonturier Denys Finch Hatton die in 1911 naar Kenia kwam. Hij was niet alleen jager maar ook een toegewijd natuurliefhebber en hield ervan om in stijl te reizen. In 1925 begon hij safaris voor de rijke elite en zorgde ervoor dat het hen aan niets ontbrak. Het ging toen nog vooral om het jagen, het "big game hunting", hoe meer trofeeën hoe liever. Daar is uiteindelijk de benaming "Big 5" vandaan gekomen; deze dieren waren het moeilijkst om te voet op te jagen.  
Safari werd steeds populairder en na de bekende film "Out of Africa" kon Kenia wereldwijd rekenen op steeds meer belangstelling. Gelukkig kun je tegenwoordig nog steeds genieten van een geweldige safari vanwege de grootste concentraties gevarieerd wild in de vele prachtige natuurparken die Kenia rijk is. Verder staat Kenia bekend om de grote aantallen flamingo's en ruim duizend vogelsoorten. Kenia kent ook grote verschillen; er zijn moderne steden die vrij Westers aandoen maar, vooral in het binnenland, leven nog een aantal inheemse bevolkingsgroepen die nog zeer hechten aan hun tradities. Kenia heeft door de grote hoogteverschillen een zeer afwisselend landschap; bossen, eindeloze vlakten, met sneeuw bedekte bergen, zoetwatermeren, woestijn, glooiende savannes en de ruige Rift Valley. Maar vooral de witte palmstranden aan een kristalheldere zee, het prettige klimaat en een bevolking die zeer vriendelijk, hulpvaardig en gastvrij is, zorgen voor een onvergetelijke vakantie. Tot 1963 behoorde Kenia toe aan Groot Brittanië. Sinds 1964 is de officiële naam "The Republic of Kenya". De eerste president was Jomo Kenyatta. Daarna volgde Daniel Arap Moi hem op. Beide namen kom je nog overal tegen in Kenia. Op 30 december 2002 kwam president Mwai Kibaki na een flinke overwinning aan de macht. In december 2007 waren er weer verkiezingen. De strijd ging tussen Kibaki (Kikuyu) en oppostieleider Raila Odinga (Luo). Deze keer won Kibaki echter met een krappe meerderheid en waren er zelfs beschuldigingen van fraude waarna er (etnische) onlusten uitbraken. Na tussenkomst van o.a. Kofi Annan keerde de rust weer terug. Odinga werd tot premier benoemd.
World Heritage Sites in Kenia
 • Lake Turkana National Parks sinds 1997
 • Mount Kenya National Park en National Forest sinds 1997
 • Lamu Old Town sinds 2001
 • Sacred Mijikenda Kaya Forests sinds 2008
Enkele hoogtepunten
Aberdare Range: bergketen met diepe valleien, rivieren, bos en watervallen
Amboseli NP: honderden olifanten, Observation Hill met het beste zicht op de Mount Kilimanjaro
Diani Beach: luxe hotels, tropische, witte palmstranden
Malindi: rustige stranden, uitgestrekte koraalriffen, diepzeeduiken
Masai Mara National Reserve: Kenia's beroemdste park met de jaarlijkse migratie
Mount Kenya: de hoogste berg van Kenia en op 1 na hoogste van Afrika
Rift Valley: schitterende vallei met zoute meren, dalen, kloven, kliffen, vulkanen en hete bronnen
Shimba Hills NR: tropisch regenwoud met de laatste kuddes sabelantilopen
Tsavo NP: een van de grootste wildparken ter wereld met "rode" olifanten
Wasini Island & Kisite Marine NP: koraalriffen, dolfijnen, snorkelen en duiken
Watamu: mangrovebossen, big game fishing, Turtle Bay strand
Meren: Lake Naivasha (grootste zoetwatermeer), Lake Nakuru (flamingo's), Lake Victoria (op 1 na grootste meer ter wereld), Lake Turkana (grootste woestijnmeer ter wereld)
Hoofdstad
Nairobi is de hoofdstad en tevens een provincie van Kenia en heeft ca. 3,2 miljoen inwoners. Nairobi is altijd al het centrale punt van Oost-Afrika geweest en startpunt van vele safari's. Het is een moderne, drukke stad en het vliegveld Jomo Kenyatta International AIrport (JKIA) is zelfs het grootste en drukste vliegveld van Oost- en Centraal Afrika.
Bevolking
Het aantal inwoners wordt geschat op bijna 38 miljoen gekenmerkt door 42 etnische groepen. De grootste groep bestaat uit Kikuyu, bijna 7 miljoen, die voornamelijk in het midden van Kenia en rond Nairobi wonen. De 2e groep is Luo met ca. 4,2 miljoen, die voornamelijk in het westen wonen. De bekendste groepen zijn echter de Masai en Samburu. Verder wonen er Aziaten, Arabieren en Europeanen in Kenia.
Taal
Engels (officiële en handelstaal), (Ki)Swahili (nationale taal) en daarnaast meer dan 40 inheemse talen.
Religie
Christendom, Islam (vooral aan de kust) en inheemse godsdiensten.
Belangrijkste bron van inkomsten
Toerisme, thee, koffie, bloemen (rozenteelt), vis (Tilapia).
Nationale vlag
De Keniaanse vlag is zeer symbolisch en bestaat uit 3 horizontale banen in zwart, rood en groen gescheiden door 2 witte, smalle banen. In het midden staat het wapen afgebeeld. Zwart: de kleur van de bevolking. Rood: het bloed dat vloeide tijdens de strijd naar onafhankelijkheid. Groen: de natuurlijke rijkdom van Kenia. Witte strepen: vrede. Wapen: het Masai schild en 2 speren staan voor het verdedigen tegen de vijand.
De Keniaanse keuken
De lokale keuken is over het algemeen vrij eenvoudig maar in hotels en lodges worden voornamelijk westerse maaltijden geserveerd, meestal in buffetvorm. Githeri; maïs, rode bonen. Irio: maïs, aardappels, groene bonen, soms uien. Kuku choma: gegrilde kip. Mandazi:; soort oliebollen smakend naar een donut maar minder zoet, meestal 3-hoekig van vorm, geserveerd bij het ontbijt of als snack. Matoke: gekookte en gepureerde groene bananen. Nyama choma: gegrild vlees, traditioneel geit maar rund of schaap kan ook. Sukuma wiki: "restjesgerecht", gestoofde Keniaanse bladgroente met tomaten en ui, wordt met de handen gegeten en geserveerd met vlees of vis. Ugali: hèt nationale gerecht; dikke maïspap geserveerd met groente en/of vlees, stevig en flauw Fruit: ananas, banaan, mango, papaja, passievrucht. Vis: tilapia, nijlbaars, tonijn, zeetong, forel, zeilvis, krab, (rivier)kreeft, garnalen. Bier: Tusker, Premium of White Cap. Senator wordt door de Kenianen zelf gedronken, dit is goedkoper en bevat meer alcohol. Senator bier heeft nu tevens de bijnaam "Obama".  Sterke drank: Kenya Cane, Kenya Gold, Palmwijn en Dawa (Swahili voor medicijn); een cocktail van wodka, witte rum, citroensap en honing.
Sport
Kenianen zijn bezeten van sport. De bekendste sporters zijn de lange afstand marathon lopers die trainen in de Rift Valley en wedstrijd na wedstrijd winnen. In mei vindt de jaarlijkse Mombasa International Marathon plaats. Andere populaire sporten zijn boksen, hockey, golf, polo en tennis. De populairste sport is echter voetbal maar Kenia is nog nooit gekwalificeerd voor de Wereld kampioenschappen! Het Kenya Cricket Team heeft iets meer succes, in 2003 werden de halve finales van het Cricket World Cup bereikt. De East African Safari Rally is een van de belangrijkste autorally's ter wereld. Deze zware 10-daagse rally bestaat al sinds 1953. De route in 2009 gaat door Kenia en Tanzania en er doet ook een Nederlands team mee. Kenia Tips Treinreis met de "Lunatic Express" (Kenya Express) van Nairobi naar Mombasa Wandelen door de tuinen van Karen Blixen Diepzeevissen voor de kust van Malindi De migratie in Masai Mara Een ballonvaart boven de Masai Mara Meru NP waar Elsa de leeuwin van Joy Adamson was teruggezet in het wild Meevaren met een traditionele Arabische dhow op de Indische Oceaan
Bekende namen
 • Theodore Roosevelt - 26e president van Amerika, kwam in 1909 samen met zijn zoon aan in Mombasa om vervolgens met tientallen dragers, gidsen en koks in Kenia te gaan jagen.
 • Karen Blixen - was een Deens barones die samen met haar man baron Bror von Blixen-Finecke een koffieplantage in Nairobi had.
 • Ernest Hemingway - Amerikaans schrijver, verbleef 2x (1933 en 1953-1954) in Kenia en was helemaal weg van het land, wat ook blijkt uit een van zijn uitspraken:"All I wanted to do was get back to Kenya”.
 • Prinses Elizabeth - in 1952 kwamen Prinses Elizabeth en haar man aan in Nairobi om daarna op een 5-daagse safari te gaan. Ze verbleven in het beroemde Treetops Hotel in Aberdares.
 • George en Joy Adamson - George, jachtopziener met de bijnaam "Baba ya Simba" (vader van de leeuwen) en Joy, schrijfster en schilderes, brachten een gevangen genomen leeuwin groot voordat ze haar vrijlieten.
 • Louis en Mary Leaky - werden bekend in de jaren '30 vanwege hun baanbrekend onderzoek naar en ontdekkingen van fossiele resten van mensen.
 • Jomo Kenyatta - streed voor een onafhankelijk Kenia en werd op 12 december 1964 de 1e president van Kenia. Hij kreeg als bijnaam "Mzee"  wat  "oude man" betekent (maar dan in de zin van wijze man).
 • Dr. Richard Leaky - zoon van Louis en Mary Leaky, eigen safaribedrijf, paleoantropoloog (ontdekking skelet "Turkana boy"), was directeur National Museums of Kenya, was directeur Kenya Wildlife Service, Politicus in strijd tegen corruptie, chairman WIldlifedirect, tegenwoordig geeft hij lezingen.
 • David Sheldrick - was medeoprichter en hoofdbeheerder van het Tsavo National Park. The David Sheldrick Wildlife Trust is ter nagedachtenis aan hem opgedragen en wordt door zijn vrouw Dr. Dame Daphne Sheldrick beheerd.
 • Kuki Gallmann - had met haar man een veebedrijf "Ol ari Nyiro Ranch" in Lakipia. Na de dood van haar man en zoon heeft ze het landgoed gedoneerd aan the Gallmann Memorial Foundation. Tevens heeft ze een eco-toerisme health center ontworpen en gebouwd genaamd Makutan Retreat.
 • Barack Obama - 44e huidige president van Amerika, zijn voorouders komen uit Kenia. Nu Obama  president is zijn er zelfs "Obama safaris"! Er wordt dan een bezoek gebracht aan Kogelo in de Nyanza provincie. Dit is de plaats waar Obama's vader en familie vandaan komt en waar zijn oma Sarah Onyango Obama en zijn oom said Obama nog steeds leven.
Boeken over Kenia
 • My African Journey - Winston Churchill
 • De groene heuvels van Afrika/De sneeuw van de Kilimanjaro - Ernest Hemingway
 • African Game Trails - Theodore Roosevelt
 • Een lied van Afrika (Out of Africa) - Karen Blixen
 • In vrijheid geboren/Elsa's vrije leven/Vrij voor atlijd - Joy Adamson
 • The maneaters of Tsavo - J.M. Patterson
 • Red Strangers/The Flame Trees of Thika - Elspeth Huxley
 • Ik droomde van Afrika/Afrikaanse nachten/Nacht van de leeuwen/Olifanten in mijn boomgaard - Kuki Gallmann
 • De blanke Masai/Terug uit Afrika/Weerzien in Kenia - Corinne Hofmann
 • Masai sprookjes - Kris Berwouts
 • Wetten van de wildernis - Francesca Marciano
 • Mamma Olifant - Joyce Poole
 • De weg naar het water - Barbara Gowdy
 • Olifantenoorlogen - Richard Leakey
 • Tijdelijk feest - Bert Keizer 1998
 • Mama Daktari - Anne Spoerry 2002
 • Nergens in Afrika - Stephanie Zweig 2006
 • De vriendschap/Land van herkomst - Barbara Keating & Sheila Keating
 • Dromen over Afrika - L. Hagerfors
 • De roep van de Mapori - Mirjam van Roode
 • Engelen der wrake - David van Reen
Films over Kenia
 • The Snows of Kilimanjaro (1952) met Gregory Peck, Susan Hayward en Ava Gardner
 • Born Free (1966) met Elsa de leeuwin (opgroeiend bij Joy en George Adamson)
 • Out of Africa (1985) met Meryl Streep (Karen Blixen) en Robert Redford (Denys Finch Hatton)
 • Mountains of the Moon (1989) gefilmd in Kenia, met Patrick Bergin, Iain Glen en Richard E. Grant
 • The ghost and the darkness - Maneaters of Tsavo (1996) met Val Kilmer en Michael Douglas
 • I dreamed of Africa (2000) met Kim Basinger
 • Nowhere in Africa (2001) met Juliane Köhler en Merab Ninidze
 • The White Masai (2005) met Nina Hoss en Jacky Ido
 • Big Cat Diary; de populaire BBC serie die de Masai Mara leeuwen, luipaarden en cheetahs volgt
 • The Constant Gardener (2005) metRalph Fiennes en Rachel Weisz
► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Info Kenia
• Algemeen informatie
• Praktische informatie
• Geografie
• Klimaat
► Nationale Parken
• Masai Mara
• Tsavo East
• Tsavo West
• Amboseli National Park
► Steden
• Diani Beach
• Mombasa
• Mombasa Noordkust
• Mombasa Zuidkust
• Nairobi
• Malindi
• Shimoni
• Watamu

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com