Oeganda wordt nog niet overspoeld door toeristen maar wordt de laatste jaren wel steeds populairder. Niet vreemd als je nagaat dat het land alles biedt wat reizigers in Afrika zoeken; een tropisch paradijs vanwege de prachtige natuur met dichte wouden, savanne, bergen, kratermeren, rivieren en watervallen. De hoogste bergketen is Rwenzori Mountains (tot 5.109 m) ook wel bekend als "Mountains of the Moon". Ongeveer 12% van het land bestaat uit nationale parken en bossen. De twee grootste trekpleisters zijn ongetwijfeld de berggorilla's en de chimpansees. Oeganda is naast Rwanda en D.R. Congo het enige land waar de berggorilla nog voorkomt. Een oog in oog ontmoeting met deze primaten in hun natuurlijke omgeving is een niet te beschrijven belevenis. Daarnaast is de bevolking ook nog zeer vriendelijk en gastvrij. Oeganda is dan ook een unieke bestemming.
De berggorilla (Gorilla beringei)
De berggorilla is de meest bedreigde diersoort ter wereld. Er zijn nog ongeveer 700 gorilla's over. De ene helft leeft in de Virunga Volcanoes in het grensgebied van Oeganda-Rwanda-DR Congo. De andere helft leeft in het ondoordringbare woud van Bwindi NP in Oeganda, een gebied van ca. 200 km². Lange tijd heeft men gedacht dat gorilla's agressief en gevaarlijk waren maar langdurige studies van mensen zoals Dian Fossey hebben een totaal andere kijk op deze dieren gegeven. Gorilla's zijn sociaal, intelligent en goedaardig. Berggorilla's leven in groepen met de Silverback als leider. Het is echter niet verstandig om deze kolos uit te dagen want hij kan tot 180 kilo wegen en is wel 10 keer sterker dan een mens. Het DNA van de gorilla komt 97.7% overeen met de mens.
Er zijn momenteel 5 groepen die bezocht kunnen worden. In Bwindi Impenetrable NP leven 4 groepen (Habinyanja, Mubare, Nkuringo en Rushegura) en in Mgahinga Gorilla NP leeft 1 groep (Nyakagezi). Je krijgt een uur om bij de gorilla's te zijn en te zien hoe ze lekker liggen te rusten terwijl de jongeren aan het spelen zijn.
Wil je een bezoek brengen aan de gorilla's dan moet je wel in het bezit zijn van een Gorilla Permit (US$ 500). Deze permit moet je lang van te voren bestellen omdat er veel vraag naar is. Daarnaast mogen er maar maximaal 8 personen per dag een groep gorilla's bezoeken. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben omdat de zoektocht soms lang en vermoeiend kan zijn (1 tot 5 uur).
De chimpansee (Pan troglodytes)
De chimpansee is de bekendste mensaap. Ze zijn niet alleen bijna net zo groot als een mens maar ook bijna net zo intelligent. Hun DNA komt zelfs 98.4% overeen met de mens. Jane Goodall heeft jarenlang chimpansees bestudeerd en zet zich tot de dag van vandaag in voor het behoud van de mensapen. Chimpansees zijn omnivoren. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit fruit en verder zaden, bladeren, stengels maar ook vlees. Chimpansees zijn hele sociale dieren en leven in groepen van 20 tot 100 dieren. Elke groep heeft een dominant mannetje de “alpha”. Ze zijn vaak al van grote afstand te horen door hun luid gekrijs en geschreeuw. De chimpansee is sterk bedreigd. Er wordt geschat dat er nog ca. 175.000 exemplaren in het wild leven waarvan ca. 4.950 in Oeganda. Dit komt o.a. door het steeds kleiner worden van hun leefgebied, stroperij vanwege handel in bush meat, huisdier en medicijnonderzoek en als laatste ziektes zoals Ebola. Vooral de handel in bushmeat komt nog steeds veel voor in Afrika.