De regering van Tanzania heeft natuurbehoud hoog in het vaandel staan. Meer dan 25% van Tanzania is beschermd gebied. Naast de veel voorkomende dieren heeft Tanzania ook nog wilde honden (zeldzaam) en chimpansees bij
Lake Tanganyika. Verder is Tanzania bekend vanwege Tanzanite, een zeldzame en mooie edelsteen die alleen in Tanzania wordt gedolven. Arusha is de safari hoofdstad en tevens startpunt naar de vele parken.
Een paar van de vele hoogtepunten
Ngorongoro Crater "Africa’s Eden" - Werelderfgoed
Deze vulkaankrater is het 8e natuurlijke wereldwonder. Een bezoek aan dit "'paradijs" mag je niet overslaan. Na het afdalen in de krater zie je grote groepen dieren grazen. Er leven hier meer dan 30.000 dieren waarvan ongeveer de helft uit zebra's en gnoes bestaat. De overige dieren zijn buffels, leeuwen, nijlpaarden, olifanten, hyena's, jakhalzen, wrattenzwijnen, struisvogels, bosbokken, elanden, hartebeest, waterbokken en grote kuddes Grant's en Thomson's gazellen en zelfs de zeldzame zwarte neushoorn. De kraterbodem is 260 km², heeft een doorsnee van 19.2 km en is 610 m diep. Ondanks dat de dieren makkelijk weg kunnen, blijven de meeste het hele jaar in de krater vanwege het vele water en voedsel. Bij de sodameren zijn tientallen flamingo's te zien. Regelmatig kom je de Masai tegen die hun vee in de krater mogen laten grazen.
Olduvai Gorge "Cradle of mankind"
Tussen de Ngorongo krater en Serengeti ligt Olduvai Gorge. In deze kloof ontdekten dr. Louis Leaky en zijn vrouw Mary in 1959 menselijke beenderen van bijna 2 miljoen jaar oud. Een jaar later werd Homo habilis ontdekt "de gereedschapmaker" genaamd. Mary Leaky vond fossiele voetafdrukken van meer dan 3,5 miljoen jaar oud. Jaren daarna werd samen met een team van internationale archeologen nog diverse skeletten van zowel mensen als dieren opgegraven. De fossielen laten zien dat dit gebied een van de oudste plaatsen ter wereld is waar mensen gewoond hebben. Het wordt daarom de "wieg van de mensheid" genoemd.
Serengeti "the Great Migration" - Werelderfgoed
Serengeti is het oudste en grootste nationale park van Tanzania en een van de beroemdste wildparken ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 14.763 km² en grenst aan Masai Mara in Kenia. Meer dan 7.000 km², dit is bijna de helft van het park, is nog pure wildernis zonder wegen. Op de eindeloze savannes leven meer dan 3 miljoen dieren. Na jarenlang stropen was de zwarte neushoorn bijna uitgeroeid maar door konstante bewaking neemt hun aantal weer wat toe. De witte neushoorn is niet aanwezig. Tijdens de jaarlijkse migratie trekken een paar miljoen gnoes met hun jongen richting de Masai Mara op zoek naar vers gras. Ze worden onderweg vergezeld van duizenden gazellen en zebra's. De kuddes zijn een makkelijke prooi voor leeuwen, luipaarden, hyena's, jachtluipaarden en gieren. Vooral de jongeren en zwakkeren moeten het ontgelden. Maar 1 op de 3 kalveren overleeft dit hachelijke avontuur. Het is dan ook een "survival of the fittest". Zodra ze bij de oevers van de rivier aankomen begint het zwaarste gedeelte van de reis. De oversteek dient zo snel mogelijk te gebeuren om de klaarliggende roofdieren voor te blijven. Door de woeste stroom wordt het nog zwaarder. Ook hier gaan weer tientallen dieren dood door verdrinking, omdat ze door de sterke stroming worden meegesleurd of ten prooi vallen aan de hongerige krokodillen. Als eindelijk de grasvlakten bereikt zijn, gaan de kuddes weer hun eigen gang. Zodra de regentijd voorbij is trekken ze weer richting de Serengeti. Deze cyclus herhaalt zich elk jaar weer. Het is nooit precies te voorspellen wanneer de kuddes bij de Mara rivier zullen aankomen omdat dit samenhangt met de regentijd.
Beste tijd om de gnoe migratie te volgen is december - juli en om roofdieren te zien juni - oktober. Voor het laatste nieuws zie: wildwatch.com/great_migration.
Mount Kilimanjaro "het dak van Afrika" - Werelderfgoed
De "Kili" is de hoogste vrijstaande berg van Afrika namelijk 5.895 m. De top is redelijk makkelijk te bereiken. Duizenden mensen hebben dan ook de berg al beklommen om te worden gefotografeerd bij Uhuru Peak, het hoogste punt. Rond Kilimanjaro ligt het Kilimanjaro NP. In het vruchtbare gebied aan de voet van de Kilimanjaro zijn diverse koffieplantages te vinden.
Selous Game Reserve "pure wildernis" - Werelderfgoed
Selous ligt in het zuid-oosten van Tanzania in een afgelegen en weinig bezocht gebied. Het is jammer, ondanks de ligging, om dit park links te laten liggen. Selous is bijna 4 keer zo groot als de Serengeti en het grootste beschermde wildreservaat van Afrika. Het landschap is heel divers en nog ongerept. Naast de grootste groepen olifanten ter wereld zijn er ook grote aantallen leeuwen, buffels, luipaarden, nijlpaarden èn de zeldzame wilde honden. Van de ca. 3.000 zwarte neushoorns zijn er door al het stropen inmiddels nog maar een paar over. Onder de hoede van 12 rangers worden ze nu beschermd in de hoop dat de aantallen weer zullen toenemen. Onder begeleiding van een ranger kun je wandelsafari's maken.
Gombe Stream National Park, de "chimps"
In het westen van Tanzania, bij de grens met Congo aan Lake Tanganyika, ligt Gombe Stream NP. Gombe is het kleinste park van Tanzania en beroemd geworden door Jane Goodall, de primatoloog die hier jarenlang het gedrag van de bedreigde chimpansees heeft bestudeerd. Zij was de eerste die de chimpansees namen gaf. De matriarch Fifi is de oudste en laatst overgebleven chimpansee van de groep. Ze is al oma en wordt nog regelmatig gezien.
Zanzibar - Werelderfgoed
Als afsluiting van de reis kun je uitrusten op het exotische specerijeneiland Zanzibar. Hier vindt je witte zandstranden en koraalriffen en kun je gaan duiken of snorkelen. Stone Town, het oude gedeelte van de hoofdstad Zanzibar en tevens Werelderfgoed, bestaat uit witte huisjes met mooi versierde houten deuren en smalle steegjes met leuke winkeltjes. Er rijden geen auto's. De Arabische invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in zowel de cultuur als architectuur.