Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Zuid-Afrika
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.Reisgidsen en Landkaarten

Header
GARIEP NATURE RESERVE

Het Gariep Nature Reserve ligt aan de rand van het droge Karoo landschap. Met een oppervlakte van ca. 12.000 ha is dit het grootste natuurreservaat in de Vrijstaat en het loopt ook nog door in de Oost-Kaap en Noord-Kaap provincies. Het reservaat is semi-woestijn dus droog met open vlaktes, veel koppies (platte bergen) en bergkammen en het grenst aan het stuwmeer van de Gariep Dam. De San noemden de rivier de Garib wat "grote rivier" betekent.

FLORA EN FAUNA
De heuvels en dalen zijn bedekt met "Nama Karoo" vegetatie en bestaat o.a. uit vetplanten, struikgewas, diverse grassen, heesters, bloeiende planten zoals ijskruid, Driedoring en Bitterbos en bloeiende bomen zoals Soetdoring (Acacia karroo tree).

Het Gariep Nature Reserve heeft de op 2 na grootste kudde zwarte wildebeesten ter wereld èn heeft als enige de grootste populatie springbokken van Zuid-Afrika. Verder leven hier de Cape Mountain zebra, blauwe wildebeest, blesbok, Vaal reebok, berg reebok, steenbok, red hartebeest, klipspringer, duiker, struisvogel, aardwolf en grootoorvos.

Bij de dam zijn veel vogels te zien zoals de visarend, zwarte arend, Goliath reiger, geelsnaveleend en Egyptische gans.

ACTIVITEITEN
Game drive met eigen auto, begeleide game drives, vogels spotten, vissen.

FACILITEITEN
Zwembad, educatiecentrum (Stable Inn Environmental Education Centre).

ACCOMMODATIE
3 self-catering chalets en een camping met 17 staanplaatsen.

HOE KOM JE ER
Het reservaat ligt tussen de plaatsen Gariep Dam en Bethulie. Op de N1 tussen Colesberg en Springfontein, afslag Gariep, Bethulie (R701 and Venterstad (R58).

GARIEP DAM

Jarenlang hebben veel gebieden te kampen gehad met een water tekort. Daardoor is in 1928 het Orange River Project ontstaan, het grootste irrigatie project van Afrika. Het doel was irrigatie van 22.400 ha land voor de landbouw en om Bloemfontein en Port Elizabeth van drinkwater te voorzien. Een ander onderdeel van het project was de bouw van de Orange Fish Tunnel die een paar jaar later klaar was. De tunnel is 82 km lang en daarmee de langste watertunnel ter wereld. Op 31 augustus 1969 was het Orange River Project afgerond.

De Gariep Dam (voorheen Hendrik Verwoerd Dam) is tot op heden de grootste dam van Zuid-Afrika. De dam is 100 km lang en 24 km breed en heeft een betonnen wand van 88 m hoog met een lengte van 914 m. Door de dam is een stuwmeer ontstaan met een oppervlakte van ruim 37.000 ha en is wanneer het vol is ca. 370 km².

De plaats Gariep Dam bestaat pas sinds 21 april 1994, toen nog "Municipal of Verwoerd Dam" geheten. Op 4 oktober 1996 is het officieel gewijzigd in Gariep Dam. Het is in de jaren '60 ontstaan toen er ongeveer 3.500 mensen bij de Gariep Dam aan het werk waren en "Oranjekrag" werd genoemd. Na de officiële opening van de dam in 1972 bleek dat het een uitstekende vakantieplek was, vooral omdat het tussen de West-Kaap en Gauteng ligt.

Het grote stuwmeer is een ideale en populaire recreatieplek voor watersportliefhebbers. In de omgeving van het meer is een vakantiedorp gebouwd waar je kunt zeilen, windsurfen, varen, kanoën, waterskiën, jetskiën, vissen en boottochten maken. Het klimaat is perfect voor zweefvliegen. Ieder jaar worden hier zelfs in december internationale zweefvliegcompetities gehouden. Andere activiteiten die hier plaatsvinden zijn het Water Sport Festival (Februari) en de Gariep 500 Rubber Duck Race (Februari).

Bij het "Department of Water Affairs" kun je een afspraak maken voor een rondleiding door de 13 km lange tunnels in de damwand.

© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com