Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Reizen Zuid-Afrika
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.Reisgidsen en Landkaarten

Header
CAMDEBOO N.P. (KAROO N.P.)
Het Camdeboo National Park ligt in de Karoo, een gebied dat miljoenen jaren geleden al is ontstaan. Het is semi-desert (half woestijn) wat inhoudt dat het in de zomer heet is (met heftige onweersbuien) en in de winter koud (sneeuw in de bergen). De beste tijd om Camdeboo te bezoeken is dan ook 's morgens vroeg of in de namiddag.

Graaf-Reinett ligt ingesloten in het Camdeboo National Park. Camdeboo is in 2005 tot natuurreservaat benoemd. Het Karoo National Park dat al sinds 1979 bestond en 14.500 ha omvat, is er toen in opgenomen. De naam Camdeboo betekent "Groene Vallei" zo genoemd door de allereerste bewoners. Ondanks dat Camdeboo in het droge Karoo ligt, zijn hier bos, rivieren en kristalheldere meren. De bergen variëren van 740 tot 1.480 meter boven zeeniveau.

In het reservaat ligt de Nqweba dam (voorheen Van Ryneveld's Dam). In 1921 is men met de constructie begonnen en in 1925 was de dam klaar. Je hebt het dan ook over een grote dam van 381 m breed en 32 m hoog. Als het meer is volgelopen bevat het bijna 1.000 ha water. Er zijn mogelijkheden om met een bootje te varen, te zwemmen of te vissen. In de omgeving van de dam komen veel dieren drinken en ook de vogels brengen regelmatig een bezoekje. Het is dan ook een ideale plek om dieren te spotten.

VALLEY OF DESOLATION
De Valley of Desolation, het hoogste punt van het reservaat, is helemaal de moeite waard. De verharde weg naar de top zorgt voor prachtige vergezichten. In het midden van het reservaat vindt je Spandaukop, een kegelvormige berg. De vallei is echter vooral bekend vanwege de bizarre, steile Doloriet rotsformaties. Deze formaties zijn in de loop van 100 miljoen jaren ontstaan door natuurlijke vulkanische en erosieve krachten. Doloriet erodeert langzamer. In 1939 werd het al tot Scenic National Monument benoemd. Sommige formaties kunnen tot wel 120 meter boven de vallei uitrijzen. Daarachter zie je het Karoo landschap zich uitstrekken tot de horizon. Het is hier ideaal om te wandelen. De namiddag is de beste tijd om van de vallei te genieten. De zonsondergang is dan spectaculair vanwege de paars-/roodachtige kleur die de rotsen krijgen. Dit mooie schouwspel zorgt voor prachtige foto's. Op de achtergrond hoor je de vogels, die het geheel kompleet maken.

FLORA EN FAUNA
Vanwege de droge omgeving is Camdeboo niet voor alle dieren geschikt. Toch zijn er ook dieren die zich uitstekend aangepast hebben zoals de springbok. Deze bok hoeft zelden te drinken omdat de stofwisseling er al voor zorgt dat hij voldoende water krijgt. Andere dieren, voor de Karoo kenmerkende antilopensoorten zijn de blesbok, steenbok, klipspringer, koedoe, Cape mountain Zebra, grey duiker, black wildebeest, red hartebeest, gemsbok en Cape Buffalo. Wat kleinere dieren zijn de Vervet monkeys, de meerkat en de bat-eared fox. Ook de vogels zijn typisch voor het Karoo gebied zoals de struisvogel, pale chanting goshawk (havik), rock kestrel (valk), Namaqua dove (duif), Diederik cuckoo (koekoek), speckled mousebird (muisvogel), brownhooded kingfisher (ijsvogel), cardinal woodpecker (specht), lesser honeyguide (honingspeurder) en de longbilled crombec (krombek).

ACTIVITEITEN
Je kunt prima zelf in het park over de gravelwegen rondrijden.
Het Camdeboo Environmental Education Centre is bedoeld om bezoekers bewust te maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Er worden ook cursussen gegeven (1 tot meerdere dagen).
Wandelen kan hier ook prima. Er zijn diverse trails.
The Crag Lizard Trail begint bij de parkeerplaats en duurt ca. 45 minuten.
De Eerstefontein Day Walk begint en eindigt bij het Spandaukop hek. Je hebt keus uit 3 verschillende afstanden.
De Driekoppe Trail is de grootste trail. Hier zit een overnachting bij in de Waaihoek Trail Hut.

FACILITEITEN
Gannalapa is een recreatieplek dat zowel door de lokale bevolking als bezoekers van het reservaat gebruikt kan worden. Er staan een keuken, bar, een braai voorziening en picknicktafels. Ook zijn hier toiletten.
Een andere picknickplaats is Impunzi waar 4 plekken voorzien zijn van een braai en een picknicktafel. Er is hier water verkrijgbaar en er zijn eenvoudige toiletten.

ACCOMMODATIE
In het reservaat is geen accommodatie maar in Graaff-Reinet is echter genoeg te vinden.

HOE KOM JE ER
De ingang ligt ca. 8 km buiten Graaff-Reinet aan de Murraysburg road.© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com