Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.Reisgidsen en Landkaarten

De Hoop nature reserve
De Hoop N.R.
De Hoop Nature Reserve bestaat sinds 1957 en werd opgericht om de Bontebok en Cape Mountain zebra te beschermen. In het begin was het een klein park maar door het opkopen van omliggend land is het daarna steeds verder uitgebreid en omvat het nu 34.000 ha. De Hoop ligt direkt aan zee en is een van de mooiste en meest afwisselende reservaten in de West-Kaap. Het bestaat uit zandduinen, stranden, kalkstenen heuvels, rotsachtige kust, bergen (Potberg) en een waterrijk gebied (De Hoop Vlei). Vanwege de uitstekende wandelmogelijkheden is het zeer geliefd bij wandelaars en vogelliefhebbers.

De Hoop Marine Reserve omvat de hele kustlengte van het park en is sinds 1986 beschermd gebied. Hier komen tussen juni en december het grootste aantal Southern Right Whales om te paren en hun jongen te baren. Vanaf de kliffen en bovenop de hoge zandduinen bij Koppie Alleen, heb je schitterend uitzicht op zee. Dit zijn absoluut de beste plekken langs de kust om de walvissen te zien en vaak ook nog dolfijnen en zeeleeuwen.

Bij Potberg, het hoogste punt van het reservaat, leeft een kolonie zeldzame Cape Vultures (aasgieren), de laatste kolonie in de West-Kaap. Om te voorkomen dat de vogels gestoord worden is het niet toegestaan om hier dichtbij te komen. De Klipspringer Trail biedt de meeste kans om ze te zien.

FLORA EN FAUNA
Het reservaat bestaat grotendeels uit Fynbos met Erica en Protea's. Er zijn meer dan 1.500 plantensoorten waarvan een groot deel inheems. Met zoveel bloemen staat er altijd wel wat in bloei maar met name de Protea's bloeien uitbundig tussen juni en september.

In het De Hoop Marine Reserve komen tientallen soorten vissen voor. De Hoop Vlei is een wetland dat tientallen watervogels trekt en een belangrijk gebied voor trekvogels is. Langs de kust zijn het hele jaar de zeldzame African Black Oystercatcher (scholekster) en de Whitebreasted Cormorant (aalscholver) te vinden.

Naast de zeldzame Bontebok en de Cape Mountain zebra waar het allemaal mee begon, zijn er inmiddels ook andere dieren zoals antilope, kudu, klipspringer, eland, grijze reebok, struisvogel, mongoose, caracal, bavianen, dassies en schildpadden. Er zijn zelfs 50 soorten reptielen; diverse kameleons, hagedissen en zelfs diverse slangen (opletten dus).

ACTIVITEITEN
Je kunt zelf rondrijden en regelmatig de auto uit maar om de dieren en vogels goed te zien is wandelen een betere optie.
Wandelen, mountain biking, vogels spotten, zwemmen, snorkelen, walvissen observeren.
Wandelroutes: Whale Trail (zie onder), De Hoop Vlei Trail (15 km), Potberg Trail (10 km), De Hoop Klipspringer Trail (6 km), De Hoop Coastal Trail (strandwandeling).

De Whale Trail
De grootste trekpleister van De Hoop Nature Reserve is de nieuwe 5-daagse Whale Hiking Trail. Deze trail loopt van Potberg naar Koppie Alleen, is 55 km lang en er wordt 5 keer overnacht. Het is een prachtige route die zowel door het park als langs de kust loopt. Tussen juni en december zijn de walvissen vlak voor de kust te zien. In die maanden is de trail helemaal ontzettend populair en omdat er maximaal 12 personen mee kunnen, is vroeg boeken noodzakelijk.

FACILITEITEN
Informatie centrum, 2 educatie centra, picknickgebied.
Er is geen winkel. De dichtsbijzijnde winkel met basisvoorzieningen en een benzinepomp is bij Ouplaas (Wydgeleë), ca. 10 km buiten de poort.

ACCOMMODATIE
2 familiehuizen: Strandhuis Lekkerwater of Ou Huis.
3 luxe self-catering cottages, 7 eenvoudige self-catering cottages en diverse rondavels.
Camping met 10 staanplaatsen.

HOE KOM JE ER
Over de N2 afslag Bredasdorp (R316) of Swellendam (R319). De laatste kilometers (ca. 50) gaan over een gravelweg.

© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com