Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.Reisgidsen en Landkaarten

Karoo national Park
Karoo National Park
Het Karoo National Park ligt in de Great Karoo, een enorm uitgestrekt, ruig landschap met kale vlaktes. Het park werd in 1979 gesticht om te voorkomen dat de aanwezige flora en fauna verloren zou gaan. Karoo is afgeleid van de naam die de Khoi bevolking gaf nl. "Karusa" wat "droog, onbegroeid, dorstig land" betekent. Het gebied is semi-woestijn waardoor het lijkt alsof het Karoo park niet veel te bieden heeft maar het tegendeel is waar. Hier vindt je het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika. Er is een unieke vegetatie en wat hier leeft heeft zich aangepast aan de zeer moeilijke leefomstandigheden of deze overleefd.

Het Karoo National Park is te verdelen in 3 hoogvlaktes: het Upper Plateau (1.750 m), het Middle Plateau (1.300 m) en de Plains (840 m). Het hoogste punt in het park is 1.912 m.

Er zijn veel fossiele overblijfselen gevonden waarvan sommige op miljoenen jaar oud geschat worden. De meeste vondsten komen echter uit de middeleeuwen toen de Karoo nog bedekt was door een enorm groot meer, die zeer grote hoeveelheden zand en modder achterliet. Nadat het meer was uitgedroogd, waren er veel krachtige vulkanische activiteiten. Na miljoenen jaren was het zachte zandsteen afgesleten en bleef alleen nog het harde vulkanische steen over. Dit zijn de kegel- en tafelvormige bergen die je in het park ziet.

's Avonds kun je hier genieten van een hele heldere sterrenhemel. In de zomermaanden (november - maart) kan het overdag erg warm worden (tot 43°C), vooral op de open vlaktes, maar er valt regelmatig een bui. In de winter is het zonnig, maar kan het 's nachts tamelijk koud worden (tot -5°C). In de winter komt het regelmatig voor dat er sneeuw op de toppen van de Nuweveld Mountains ligt. De beste reistijd is tussen maart en oktober maar het voorjaar (september/oktober) is de mooiste tijd wanneer de droge Karoo verandert in een bloemenzee.

FLORA EN FAUNA
Vanwege de droge grond zijn hier veel diverse soorten vetplanten te vinden. Het meest voorkomend zijn de inheemse Karoo acacia, vygies, aloë en euphorbia.

Ondanks de droogte zijn er nog diverse vogels, waaronder zelfs zeer zeldzame, die zich hier thuis voelen o.a.: Acacia Pied Barbet (bonthoutkapper), Cape Robin-chat (Kaapse lawaaimaker), Chestnut-vented Tit-babbler (Kaapse Meeszanger), Double-collared Sunbird (kleine kraaghoningzuiger), Dusky Sunbird (roet honingzuiger), Karoo Eremomela, Karoo Korhaan, Karoo Scrub Robin (Karoo waaierstaart), Layard’s Tit-babbler (Timalia), Ludwig’s Bustard (trap), Namaqua Sandgrouse (zandhoen), Namaqua Warbler (Prinia), Pale-winged Starling (vaalvleugel spreeuw), Pririt Batis (vliegenvanger), Red-eyed Bulbul (roodoog Buulbuul), Red-headed Finch (Roodkop Amandine en Yellow-bellied Eremomela (geelbuik Eremomela).

De meest voorkomende roofvogels zijn de Booted Eagle (dwergarend), Pale Chanting Goshawk (havik), Martial Eagle (vechtarend) en Rock Kestrel (torenvalk). Van de Black (Verreaux) Eagle (zwarte adelaar) is hier zelfs het grootste aantal broedende paren in Afrika te vinden (momenteel ca. 20)!

Er zijn nog veel oorspronkelijke dieren waaronder springbok, Mountain reedbuck (bergrietbok), kudu, jakhals, grey rhebuck (grijze reebok), steenbok, aardwolf en dassie. Een aantal dieren waaronder gemsbok (Oryx), red hartebeest, gnoe, Cape Mountain zebra, buffel, zwarte neushoorn moest opnieuw worden uitgezet. Verder kun je de Cape Clawless otter, Bat-eared Fox, Mongoose, aardwolf, caracal, Riverine Rabbit Endangered, stekelvarken, eland, gemsbok, klipspringer, Burchell’s Zebra, Common Duiker, African Wildcat en het aardvarken tegenkomen.

Er zijn 5 soorten schildpad o.a. moerasschildpad en de panterschildpad, de grootste schildpad in zuidelijk Afrika, diverse reptielen zoals de Agama en kameleon, 18 soorten slangen, diverse geckos, skinks en hagedissen.

Rond 1800 leefden er nog grote groepen Quagga's. Doordat er veel gejaagd werd vanwege het vlees en de huid en door overbegrazing van hun leefgebied, is de Quagga uitgestorven. De laatste in het wild levende Quagga is in 1878 doodgeschoten en de laatste in gevangenschap stierf op 12-08-1883 in Artis Amsterdam. Helaas wat toen niet bekend dat dit de laatste Quagga was. In 1987 is een Quagga project gestart, onder leiding van Reinhold Rau, met als doel de uitgestorven Quagga weer te herïntroduceren. Het Karoo National Park is hier zeer bij betrokken. In 1998 zijn 14 op quagga lijkende zebra's in het Karoo park vrijgelaten. Op 20 januari 2005 is Henry geboren, een op een Quagga lijkend veulen die al smallere en vagere strepen op zijn lichaam heeft.

ACTIVITEITEN
Game drives met eigen auto, begeleide game drives, 4x4 Trail, wandelen (2 routes).
De Karoo Fossil Trail is een 400 m lang pad waar je diverse fossielen kunt zien.

FACILITEITEN
Restaurant (ontbijt en diner), winkel met basisvoorzieningen en souvenirs, zwembad, bird hide bij de dam, picknickplaats met toiletten, Ou Schuur informatiecentrum.

ACCOMMODATIE
Diverse self-catering cottages (2p - familie).
Camping met 24 plaatsen.

HOE KOM JE ER
Het ligt aan de N1, een aantal kilometers ten zuiden van Beaufort West.

© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com