Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs
Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.Reisgidsen en Landkaarten

Header
Wijnroute Kaapse Wijnlanden
Naast de Tuinroute is er ook nog de Wijnroute. Ca. 30 minuten rijden vanaf Kaapstad begint het Kaapse Wijnland. Hier ligt een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Je ziet hier nog landhuizen met de zeer herkenbare Kaaps-Hollandse stijl. Vanwege het zeer gunstige, Mediterrane klimaat en de vruchtbare grond is dit gebied perfekt voor wijnbouw.

De Stellenbosch Wine Route is in 1971 ontstaan. Langs deze route kun je naast het wijnproeven, meer kennis van wijn krijgen, kelders bezoeken en uiteraard wijn kopen. Meestal is het raadzaam om vooraf een afspraak te maken om teleurstelling te voorkomen. Over het algemeen worden er 3 à 4 wijnboerderijen bezocht om daarna te gaan lunchen. Je hebt dan echt wel een goede indruk kunnen krijgen, heerlijk kunnen proeven en genoeg kilometers gereden.De bekendste plaatsen zijn Stellenbosch en Franschhoek maar Tulbagh, Worchester, Robertson en Wellington zijn ook de moeite waard. Van elke plaats zijn lijsten verkrijgbaar waarop alle wijnboerderijen staan die bezocht kunnen worden.
Stellenbosch
Deze op 2 na oudste stad van Zuid-Afrika werd in 1679 gesticht door Simon van der Stel, die we ook kennen van Simon's Town. De bijnaam "Oak Town" ofwel eikenstad, komt vanwege de enorme hoeveelheden schaduwrijke eikenbomen die er staan. Naast wijn is Stellenbosch ook bekend als universiteitsstad. Het heeft nog echt de sfeer van vroeger omdat er nog zoveel oude gebouwen en huizen bewaard zijn gebleven. De mooiste straat is de lange Dorpstraat, rond Die Braak (het dorpsplein). Stellenbosch is het beginpunt van de wijnroute. Er zijn hier 106 wijnkelders waarvan de meeste bezocht kunnen worden. Elk jaar vindt het Stellenbosch Wine Festival plaats (in 2009 van 30 juli tot 2 augustus).
Spier Wine Estate
Een van de meest bekende wijnhuizen van de Stellenbosch wijnroute is Spier Wine Estate. Dit wijnlandgoed bestaat o.a. uit een landhuis, een pub, restaurants, een boerderij en een wijncentrum. Op hetzelfde landgoed kun je ook een bezoek brengen aan de Cheetah Outreach waar cheetahs met de hand worden grootgebracht en Eagle Encounters, een opvangcentrum voor roofvogels waar ze kunnen revalideren.
Franschhoek
Franschhoek ligt in het hart van de Kaapse Wijnlanden. De naam geeft het al een beetje aan; in dit kleine stadje hebben de gevluchtte Hugenoten uit Frankrijk zich gevestigd. Zij brachten hun eeuwenoude kennis van wijn en lekker eten mee. De wijngaarden zijn te vinden aan de voet van de bergen. De meeste wijnboerderijen hebben Franse namen. In de prachtige vallei worden diverse bekende witte wijnsoorten gemaakt zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon en Chenin Blanc en de rode soorten Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir en Merlot. Naast de wijnen is Franschhoek ook bekend vanwege verschillende restaurants die een onderscheiding hebben gewonnen. Elk jaar rond 14 juli vieren de inwoners van Franschhoek hun Franse afkomst met een wijn- en gourmet feest.
Paarl
De grootste stad van de Wijnroute is Paarl, genoemd naar de rots die in de zon op een reusachtige parel lijkt. Het is, naast Kaapstad en Stellenbosch, een van de oudste Europese nederzettingen. De bewoners zijn afstammelingen van de Khoisan, Xhosa, Nederlanders, Franse Hugenoten, Joodse immigranten uit Oost-Europa, Afrikaanse en Aziatische slaven en Italiaanse oorlogsgevangen. De hoofdstraat, de langste van het land, is 12 km lang. Langs deze weg staan gebouwen met diverse architectuur waaronder Cape Dutch, Victoriaans en Art Deco. Het hoofdkantoor van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, de KWV (Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging), is gevestigd in een van de oudste wijnboerderijen van Paarl. In de prachtige vallei liggen heel veel, zowel kleine als hele grote, wijnboerderijen. Het kenmerk van Paarl is de Shiraz druivensoort al worden er ook andere soorten verbouwd. Net buiten Paarl ligt de Klein Drakenstein Prison (voorheen Victor Verster) waar Nelson Mandela de laatste 14 maanden van zijn gevangenschap doorbracht tot zijn vrijlating in 1990. Deze plek wordt "Madiba House" genoemd. Men is bezig om het terrein te ontwikkelen tot een nationaal erfgoed, zodat het bewaard blijft.
Wellington
Dichtbij de Bains Kloof ligt Wellington. Vanwege de uitstekende bodem en het ideale klimaat ligt hier het grootste deel van Zuid-Afrika's vine-cutting kwekerijen ("stokkieskwekerye"). De Wellington wijnroute is niet al te lang, alle boerderijen liggen dicht bij elkaar. Hier kun je urenlang wandelen of te paard door de wijngaarden en olijfboomgaarden. Naast wijn is Wellington een van de grootste producenten van gedroogd fruit. In diverse winkels is dit volop te koop. Een keer per jaar vindt het Wine Harvest Festival plaats.
Robertson
Robertson ligt tussen de Langeberg en Riviersonderend bergen. Het landschap bestaat hier naast de wijnvelden uit bomen, veel bloemen en een rivier die door de vallei loopt.  In Robertson vindt je kleine wijnkelders tot hele grote Wineries waar uiteraard wijn geproefd kan worden. Het Wacky Wine Weekend wordt gehouden van 4 - 7 juni 2009.
Worcester
Worcester is het grootste wijn producerende gebied van Zuid-Afrika. Dit komt mede vanwege de perfecte lokatie, nl. op een hoogte van 220 m en tussen de Breede River en de Hex River Mountains. Er zijn 24 coöperaties, 3 privé wijnkelders en 2 cognac kelders. Hier worden top kwaliteit wijnen, cognac, muscadel en druivensap geproduceerd. The KWV Brandy Cellar, de grootste distilleerderij van de wereld, is ook te vinden in Worcester. In mei/juni vindt het jaarlijkse Winelands Festival plaats.
Tulbagh
Zowel de witte als rode wijnen van Tulbagh zijn over de hele wereld bekend. Een groot aantal wijnboerderijen heeft een onderscheiding gewonnen. Daarnaast worden hier olijfolie, perziken, graan, peren en pruimen (70% van de pruimproductie van het land) verbouwd. In 1969 vond er aardbeving plaats maar het is gelukt deze huizen op te knappen. Daarna zijn er 32 huizen tot Nationaal Monument benoemd, het grootste aantal nationale monumenten in een straat. Niet alleen vanwege de wijn zijn de Kaapse Wijnlanden de moeite waard, het is een genot om door dit prachtige gebied te rijden.
© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com